Αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των κομμάτων υπέρ της κρατικής και βασικής έρευνας στην τροποποίηση του νόμου 1514/85.
H θέση της ΠΟΣΔΕΠ είναι η θέση των τεσσάρων κομματικών ηγεσιών.

Η τροποποίηση του 1514/85 στις αρχές του 2001 θεσμοθετεί την ευρωπαϊκή πολιτική της σύνδεσης του ιδιωτικού κεφαλαίου με την έρευνα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της 17/4/01 όπως φαίνεται και παρακάτω από τα αποσπάσματα της συζήτησης τοποθετήθηκαν υπέρ της κρατικής βασικής έρευνας. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρά το ότι νομοθετούσε τότε αναγκαστικά την σύνδεση του ιδιωτικού παραγωγικού κεφαλαίου με την έρευνα λόγω των δεσμεύσεων του κράτους από την ευρωπαϊκή πολιτική, συμφωνεί και αυτό με την κρατικοποίηση της έρευνας. Κρατική βασική έρευνα και αποκλεισμός του ιδιωτικού κεφαλαίου είναι η κοινή θέση των τεσσάρων κομματικών ηγεσιών. Η ΠΟΣΔΕΠ προσθέτει και τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα αυτής της έρευνας και η θέση του διακομματικού συντονιστικού συμπληρώνεται. Ένα φαιοκόκκινο προπαγανδιστικό τρίπτυχο φαινομενικά θετικών αποφάσεων και θέσεων της «αριστεράς» που κρύβει από κάτω του “τρία διαλυτικά όχι” για το πανεπιστήμιο και την κοινωνία.
Κρατικοποιημένη έρευνα σημαίνει ότι οι διαχειριστές της, το τμήμα δηλαδή της αστικής τάξης που βρίσκεται στην εξουσία, θα δίνει προσβάσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο στην όποια τεχνολογία μέσω πολιτικής συνδιαλλαγής. Όταν βρίσκεται το πιο αντιδραστικό κομμάτι της αστικής τάξης στην εξουσία, όπως σήμερα, κρατικοποιημένη έρευνα σημαίνει πολιτικός έλεγχος και συντριβή του ιδιωτικού εκείνου κεφαλαίου που έχει ανάγκη να αυξήσει την τεχνολογική σύνθεση του κεφαλαίου του από τους ανατολικού τύπου κρατικούς διαχειριστές της. Αποκλειστικά βασική έρευνα ή προτεραιότητα της βασικής στην εφαρμοσμένη σημαίνει όχι στην εφαρμοσμένη που μπορεί καλλίτερα να πραγματοποιήσει και που έχει ανάγκη η χώρα και η οικονομία. Ο ακαδημαϊσμός της ΠΟΣΔΕΠ δεν είναι ο σύγχρονος ακαδημαϊσμός των δυτικών παραγωγικών χωρών που αναμορφώνεται σε όπoιο βαθμό για να υπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά ο παλιός ακαδημαϊσμός του αποσυνδεμένου πανεπιστημίου από την παραγωγική διαδικασία και του ανεξέλεγκτου καθηγητή. Ο ακαδημαϊσμός τύπου ΠΟΣΔΕΠ σημαίνει όχι στην αξιολόγηση.
Θέσεις υπέρ της κρατικοποίησης της έρευνας
Ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σ. Στριφτάρης: «Εμείς είμαστε της αντίληψης ότι η έρευνα πρέπει να πραγματοποιείται με δημόσιες δαπάνες, το προϊόν της έρευνας να είναι προϊόν του ελληνικού κράτους και όχι του κάθε ιδιώτη».

Α. Ξηροτύρη ΣΥΝ: «Οι ίδιοι οι ορισμοί του νομοσχεδίου αποδυναμώνουν το δημόσιο βασικό χαρακτήρα των ερευνητικών κέντρων και κάθε σύνδεσή τους με την κοινωνία, τα προβλήματα και τις ανάγκες ανάπτυξης». Και η ίδια παρακάτω: «Συνοψίζοντας τα προβλήματα....η έλλειψη δημόσιων δαπανών και η αποκλειστική σχεδόν χρηματοδότηση των ερευνητικών προτάσεων που εμπλέκονται ευθέως με την βιομηχανία».

Εισηγητής της ΝΔ, Ν. Τσιαρτσώνης: «Με το παρόν νομοσχέδιο τα ερευνητικά κέντρα της χώρας παύουν και τυπικά να χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της έρευνας και της τεχνολογίας, όπως προβλεπόταν από το ν.1514/85 και η βιωσιμότητά τους εξαρτάται πλέον από το βαθμό αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία».

Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ κρατικοκομματικός συνδικαλισμός) Δ. Λουκάς: «Κατά την άποψή μας, το νομοσχέδιο υπονομεύει και την ποιότητα του δημόσιου ερευνητικού συστήματος και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, θα πρέπει να αποσυρθούν οι διατάξεις που αφορούν τα δημόσια ερευνητικά κέντρα».

Θέσεις υπέρ της βασικής έρευνας
Στην ίδια επιτροπή ΚΚΕ: «Εδώ υπάρχουν δύο αντιλήψεις. Η μία λεει ότι για να προχωρήσει κάθε έρευνα πρέπει να βασιστεί στη βασική έρευνα-και είναι η αντίληψη με την οποία εμείς συμφωνούμε- ενώ η άλλη υποστηρίζει ότι πρέπει να καταργηθεί η βασική έρευνα και να δώσουμε την ευκαιρία στην ιδιωτική πρωτοβουλία να την αναπτύξει».

ΣΥΝ: «Συνοψίζοντας τα προβλήματα- η αποδυνάμωση της βασικής έρευνας, που αποτελεί το θεμέλιο και της εφαρμοσμένης και βιομηχανικής έρευνας μακράς πνοής- η αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα των ερευνητικών κέντρων και η αποδυνάμωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών τους όπως και της σύνδεσής στους με την πανεπιστημιακή έρευνα».

Ν.Δ: «Η βασική έρευνα πρέπει να χρηματοδοτηθεί σε ένα λογικό ύψος επενδύσεων, καθώς είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής επιχείρησης όπως γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ».

Πρόεδρος της ΕΕΕ: « Έχουμε ανάγκη από τους πλέον ικανούς; Το νομοσχέδιο λεει όχι αφού σε μια σειρά ρυθμίσεων απομακρύνεται από τα διεθνώς ισχύοντα ακαδημαϊκά κριτήρια. Για μας το νομοσχέδιο αποτελεί τη συνέχεια μιας πολιτικής που εγκαινιάστηκε θεσμικά με το ν.2350/79 και σήμερα προτείνει την απογύμνωση των ερευνητικών κέντρων από κάθε ακαδημαϊκό χαρακτήρα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας»

Πρόεδρος EEE: « Αν η κυβέρνηση επιμείνει στην ψήφιση του νομοσχεδίου, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη ψυχή της ερευνητικής κοινότητας και ότι ανοίγει μια μακρόχρονη σύγκρουση από την οποία όλοι θα βγούμε χαμένοι.»