Οι 4 κομματικές ηγεσίες με εργαλείο την ΟΛΜΕ προχωρούν στη διάλυση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.


Η τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση διαλύεται από τον Σεπτέμβριο. Είναι ζήτημα χρόνου η ψήφιση του νομοσχεδίου και η εφαρμογή της μεταρρύθμισης από τον Σεπτέμβριο, είτε από την Κουτσίκου είτε από άλλον υπουργό.
Η διάλυση στην πράξη των ΤΕΕ του ΟΑΕΔ και η μετατροπή των υπόλοιπων ΤΕΕ σε γενικά λύκεια είναι ένα έγκλημα σε βάρος όλου του έθνους και ειδικότερα σε βάρος της εργατικής τάξης. Πρόκειται για μια τεράστια υπονόμευση των παραγωγικών και πνευματικών δυνάμεων της κοινωνίας από όλα τα κόμματα. Η ΟΛΜΕ καταγράφεται στην ιστορία σαν το πιο μαύρο εκτελεστικό όργανο αυτής της πολιτικής. Το σαμποτάρισμα της ΤΕΕ συνοψίζεται σε μερικές γραμμές στην ανακοίνωση των προέδρων της ΟΛΜΕ στις 8/6/2006. Τώρα οι σαμποταριστές μιλούν πια ανοιχτά.
«Το πρόγραμμα σπουδών, οι σκοποί και οι στόχοι του σχολείου πρέπει να διαχωρίζονται, όσο είναι δυνατόν, από την εξειδίκευση και την κατάρτιση. Πρέπει να προβλέπεται η ενίσχυση της γενικής παιδείας και των γενικών τεχνολογικών γνώσεων, ώστε ο/η μαθητής/-τρια να αποκτά μια σοβαρή μορφωτική υποδομή αλλά και επαγγελματικά εφόδια, για να είναι ικανός/-ή, εφόσον το επιθυμεί, είτε να συνεχίσει τις σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είτε να συνεχίσει σε μεταλυκειακή ειδίκευση (ενταγμένη στο εκπαιδευτικό σύστημα) για την απόκτηση αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Η πρώτη τάξη του λυκείου της ΤΕΕ πρέπει να έχει ενιαίο πρόγραμμα (να μη χωρίζεται σε τομείς ή κύκλους) και να έχει ένα βασικό κορμό μαθημάτων ίδιο με την Α΄τάξη του γενικού λυκείου, για να είναι δυνατή η οριζόντια μεταπήδηση από το γενικό στο τεχνικό και αντίστροφα χωρίς πρόσθετο έτος. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι σύγχρονο, σύμφωνο με τις αρχές που έχει διατυπώσει η ΟΛΜΕ για τη γενική γνώση. Πρέπει επίσης να διατηρούνται τα σημερινά γνωστικά αντικείμενα διαρθρωμένα σε τομείς και ειδικότητες στις επόμενες δύο τάξεις του λυκείου.»
Γι’ αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί Μεταλυκειακό Έτος Ειδίκευσης, με την ευθύνη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οργανικά ενταγμένο στο Λύκειο της ΤΕΕ, που θα αξιοποιεί την υποδομή και το εκπαιδευτικό προσωπικό των επαγγελματικών λυκείων, και θα περιέχει το σύνολο των ειδικοτήτων που παρέχονται σήμερα.»
Αυτή είναι η πολιτική χρόνων του ΚΚΕ και του ΣΥΝ που έχει υιοθετηθεί από την Νέα Δημοκρατία ακόμα και στο προεκλογικό της πρόγραμμα και επίσης και από τον Παπανδρέου. Μια πολιτική που εφάρμοσαν με την μεγαλύτερη συνέπεια οι παρατάξεις της ψευτοαριστεράς, η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ, όλος ο ακροδεξιός αντικαπιταλισμός.
Οι αντιστάσεις της συντριπτικής δημοκρατικής πλειοψηφίας δεν μπόρεσαν να οργανωθούν μέχρι σήμερα εξαιτίας της διάσπασης που έχει επιβάλλει η διακομματική εξουσία. Όμως τη διάλυση θα την βρει μπροστά της ξανά η κοινωνία. Και όχι μόνο την διάλυση της μέσης εκπαίδευσης, αλλά όλης της εκπαίδευσης.
Η τεράστια δημοκρατική πλειοψηφία θα αντισταθεί.

Αθήνα 13/6/2006