Ελεύθερος Τύπος 02/06/2008

Φόβοι για νέο κύκλο βίας

Συζητείται πρόταση για συμβολικό λουκέτο, εν αναμονή παρεμβάσεων από τη σύνοδο των πρυτάνεων και την κίνηση των «χιλίων»
«Οσο συνεχίζονται οι διαξιφισμοί πάνω από το πτώμα της Παιδείας, φταίμε όλοι για όσα συμβαίνουν. Ας σταματήσουμε να δείχνουμε ο ένας τον άλλον και να δούμε τι θα κάνουμε».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χρ. Κίττας, από τις πιο νηφάλιες φωνές της συνόδου των πρυτάνεων, δίνει στον ΕΤ το στίγμα του προβληματισμού που τείνει να επικρατήσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα μετά την έκρηξη βίας του προηγούμενου διαστήματος.

«Ημουν έτοιμος να ζητήσω να κλείσουμε το πανεπιστήμιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα έκτροπα στη Θεσσαλονίκη σε βάρος του πρύτανη», δηλώνει ο κ. Κίττας. Με απέτρεψε ο Αν. Μάνθος (ο πρύτανης του Αριστοτελείου που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εισβολής φοιτητών στη Σύγκλητο). Εκείνος ζήτησε απ’ όλους μας να μην κλείσουν τα πανεπιστήμια».

Στα πανεπιστήμια όπου συζητείται πρόταση για συμβολικό λουκέτο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα φαινόμενα βίας στις σχολές, αναμένεται να παρέμβει εκ νέου η σύνοδος των πρυτάνεων, ενώ η κίνηση των «χιλίων» ετοιμάζει νέες πρωτοβουλίες.

Κόντρα στην ΠΟΣΔΕΠ

Στην Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών διακόπηκε κάθε συζήτηση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ οι παρατάξεις της πλειοψηφίας (υποστηρίζονται από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) δέχθηκαν έντονη κριτική και πιέσεις από τη μειοψηφία για να εκδώσουν απόφαση της Ομοσπονδίας που θα καταδίκαζε τη βία. Κατατέθηκαν τρεις προτάσεις, μία της μειοψηφίας και δύο χωριστές από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας, αλλά καμία δεν πλειοψήφησε. Η σιωπή της ΠΟΣΔΕΠ ενέτεινε την κριτική σε βάρος της συμμαχίας «Συσπείρωσης»-ΔΗΠΑΚ. Η πρόταση όμως για άμεση διεξαγωγή συνεδρίου απορρίφθηκε.

Αποφασίστηκε να γίνει το επόμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας κανονικά, το Μάρτιο του 2009.
Ο κύκλος της βίας που άνοιξε μαζί με τις πρυτανικές κάλπες έκλεισε, εκφράζεται ωστόσο ανησυχία για πιθανά νέα ξεσπάσματα τον Ιούνιο. Μέσα στο μήνα θα στηθούν σε πολλές σχολές κάλπες για την ανάδειξη των περιφερειακών διοικητικών οργάνων, κοσμητόρων και προέδρων Τμημάτων. Για σήμερα έχει προγραμματίσει κάλπες η Κοσμητεία της Φυσικομαθηματικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αφορμές επεισοδίων μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποτελέσουν συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων. Το τελευταίο περιστατικό καταγράφηκε στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης την περασμένη Πέμπτη. Φοιτητές εισέβαλαν στη συνεδρίαση και τη διέκοψαν απαιτώντας να μην επικυρωθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη εταιρίας φύλαξης του Ιδρύματος.

Η Σύγκλητος αντέδρασε αποφασίζοντας να ενεργοποιήσει προηγούμενη απόφασή της για λοκ άουτ στο Ιδρυμα κάθε φορά που θα εκδηλώνονται βίαιες συμπεριφορές σε βάρος των συλλογικών οργάνων του. Φαίνεται όμως ότι υπερίσχυσε η ανάγκη να κυλήσει ομαλά η εξεταστική περίοδος που ξεκινά από σήμερα στις σχολές.

Η έξαρση της βίας στην ανώτατη εκπαίδευση και οι τρόποι αντίδρασης της πανεπιστημιακής κοινότητας θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της συνόδου των πρυτάνεων που θα γίνει στην Κρήτη 13 με 14 Ιουνίου. Για τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της συνόδου ανακοίνωσε συλλαλητήριο στην Κρήτη η ΚΝΕ.