Tορπίλη ΠAΣOK στην αναθεώρηση

Aκόμα και αν επικρατήσει στις προσεχείς εκλογές, θα τερματίσει τη διαδικασία και θα αρχίσει νέα
Του Κ. Π. Παπαδιοχου

Οριστικό τέλος στην εν εξελίξει αναθεωρητική διαδικασία θέτει επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ, με χθεσινές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του που τελούσαν σε γνώση του κ. Γ. Παπανδρέου. Και τούτο παρά το γεγονός ότι στην ομιλία του την περασμένη Κυριακή στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αφήσει να διαφανεί ότι σε περίπτωση νίκης του στις προσεχείς εκλογές θα επιδίωκε την αναθεώρηση των άρθρων που έχουν ήδη προσδιοριστεί ως αναθεωρητέα, σύμφωνα με τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ πλέον διατυπώνει τη θέση ότι αν επικρατήσει στις εκλογές θα τερματίσει την τρέχουσα αναθεώρηση και θα δρομολογήσει νέα, οπότε η επόμενη Βουλή δεν θα είναι αναθεωρητική, αλλά «προαναθεωρητική». Στην περίπτωση κατά την οποία ηττηθεί, δεν πρόκειται να υπερψηφίσει κανένα από τα προτεινόμενα από τη Ν. Δ. άρθρα. Ως εκ τούτου, μόνη περίπτωση για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση είναι η Ν. Δ. να διασφαλίσει τη συναίνεση των κομμάτων της Αριστεράς ή να εκλέξει περισσότερους από 180 βουλευτές. Η απόφαση για «ενταφιασμό» της τρέχουσας αναθεώρησης ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε «κλειστή» σύσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου με στενούς του συνεργάτες και έγινε γνωστή μέσω δήλωσης της κ. Αννας Διαμαντοπούλου. Η τελευταία σε συνέντευξη (στον «Αθήνα 9,84») και σε ερώτηση «εάν η επόμενη Βουλή δεν θα είναι αναθεωρητική, αλλά προαναθεωητική» απάντησε: «Ακριβώς». Μάλιστα, το γεγονός ότι η άποψη που διατύπωσε η κ. Διαμαντοπούλου είναι η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωναν χθες το βράδυ αρμόδια κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι μια ημέρα νωρίτερα, το ίδιο είχε υπαινιχθεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ευθυμίου, που είχε δηλώσει ότι «παίρνοντας το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές θα ξαναρχίσει η αναθεώρηση με όλο το εύρος που πρέπει να έχει». Επίσης, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υποστήριζαν πως τη συγκεκριμένη - «καθαρή» - θέση είχε διατυπώσει και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του την Κυριακή στη Βουλή, όταν ανέφερε πως «η κυβέρνηση θα μείνει μόνη σ’ αυτές τις επιλογές της για το Σύνταγμα».
Ομως, η θέση που διατυπώνει τώρα το ΠΑΣΟΚ αιφνιδίασε τους βουλευτές. Είναι ενδεικτικό ότι σειρά έμπειρων κοινοβουλευτικών στελεχών, με τα οποία επικοινώνησε χθες η «Κ», ανέφεραν πως δεν είχαν ερμηνεύσει την ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου ως δηλωτική της πρόθεσής του να ξεκινήσει από την αρχή τη Συνταγματική αναθεώρηση και αυτή να ολοκληρωθεί στη μεθεπόμενη Βουλή.
Εν τω μεταξύ, χθες η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη απέστειλε επιστολή προς τον γραμματέα της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Ρέππα με το ερώτημα αν ισχύουν οι θέσεις που έχει διατυπώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επιτροπή για την αναθεώρηση. Ο κ. Ρέππας απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μετέχει πλέον στην αναθεωρητική διαδικασία.

Καθημερινή, 9/2/07

Πλήγμα κατά απεργιών στα ΑΕΙ

Και ο σύλλογος διδασκόντων του Oικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών συνεχίζει τα μαθήματα
Του Αποστολου Λακασα
Διευρύνεται το μέτωπο των πανεπιστημιακών που αποστασιοποιούνται από την πλήρως αρνητική θέση της ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ) για αλλαγές στα πανεπιστήμια. Χθες ο σύλλογος διδασκόντων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) απέρριψε την πρόταση της ΠΟΣΔΕΠ για απεργία διαρκείας και αποφάσισε να συνεχίσει το διδακτικό και ερευνητικό του έργο. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε, από πανεπιστημιακούς που μίλησαν στην «Κ», ένα δεύτερο ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ μετά την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του ΕΜΠ. Βέβαια, το σημαντικό είναι να λήξουν και οι καταλήψεις των φοιτητών, που κρατούν τα ιδρύματα κλειστά και ουσιαστικά διατηρούν την κρίση.
Ειδικότερα, ο σύλλογος διδασκόντων στο ΟΠΑ ετάχθη υπέρ των θεσμικών αλλαγών στη λειτουργία των πανεπιστημίων στη βάση της αύξησης της αυτονομίας τους με παράλληλη ενίσχυση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με αξιολόγηση και κοινωνική λογοδοσία των ιδρυμάτων. Ταυτόχρονα, ο σύλλογος ζήτησε να κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας το γρηγορότερο το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων. Η απόφαση στο ΟΠΑ δείχνει τη διάθεση των πανεπιστημιακών να αναζητήσουν λύση στο αδιέξοδο, όπως διεφάνη και από την πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών να καταθέσουν κείμενο 21 σημείων για αλλαγή στον νόμο-πλαίσιο. Η διάθεση αυτή αποτυπώθηκε και από την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του ΕΜΠ, όπου -παρότι η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ διδάσκει στο ΕΜΠ- δεν υιοθέτήθηκε η πρόταση για απεργία διαρκείας. Αντίθετα, η συνέλευση αποφάσισε την πραγματοποίηση ολιγοήμερων απεργιών από την προσεχή Δευτέρα και πρότεινε στους συλλόγους φοιτητών «το άνοιγμα των κτιρίων για τη διευκόλυνση των συνελεύσεων ακαδημαϊκών και συλλογικών οργάνων, ώστε να συζητηθούν τόσο τα ευρύτερα θέματα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και τα ειδικότερα προβλήματα του Ιδρύματος και των σχολών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων».
Υπέρ των μεταρρυθμίσεων στα ΑΕΙ εμφανίζονται και οι πανεπιστημιακοί, κείμενα των οποίων περιέχονται στον συλλογικό τόμο με τίτλο «Η μεταρρύθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου». Συνολικά, περιέχονται 34 κείμενα πανεπιστημιακών, πολιτικών και διανοούμενων, όπως των Στέφανου Μάνου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Φίλιππου Τσαλίδη, Χρίστου Κίττα, Ανδρέα Καραμάνου, Γιώργου Γραμματικάκη, Μιχάλη Σταθόπουλου, Κωνσταντίνου Τσουκαλά, Ξενοφώντα Κοπντιάδη, Γιάνη Πανούση.
Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στην παρουσίαση του τόμου από το Κέντρο Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και τις εκδόσεις Παπαζήση, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες εκτόνωσης της κρίσης. Ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι για να προχωρήσει η αυτοδιοίκηση πρέπει να προηγηθεί η κάθαρση του συστήματος.
Πάντως, η στάση των φοιτητών δεν φαίνεται να συμβάλει στη διέξοδο από την κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου των Φοιτητικών Συλλόγων υπό κατάληψη είναι 337 σχολές και τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη την χώρα. Οι σύλλογοι θα πραγματοποιήσουν νέες γενικές συνελεύσεις την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη και έχουν προγραμματίσει νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα την επόμενη Παρασκευή. Στο χθεσινό συλλαλητήριο συμμετείχαν περί τα 3.000 άτομα. Τέσσερα άτομα, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, προσήχθησαν από την αστυνομία και μετά από εξακρίβωση στοιχείων αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι προσαγωγές χαρακτηρίστηκαν «προληπτικές», καθώς δεν έγιναν στη διάρκεια επεισοδίων.
Νέα επεισόδια
Στο Πολυτεχνείο κατέληξε λίγο μετά τις 4 μ.μ. η πορεία του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, με τα γνωστά πλέον επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αντιεξουσιαστών να λαμβάνουν χώρα στους γύρω δρόμους. Συγκεκριμένα, περίπου 200 άτομα, που μπήκαν στο Πολυτεχνείο, άρχισαν να εξέρχονται σε ομάδες και να επιτίθενται με βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον αστυνομικών, που βρίσκονταν στις οδούς Στουρνάρη και Τζωρτζ. Οι νεαροί επιχείρησαν να κάψουν ΚΑΦΑΟ κάμερας και έβαλαν φωτιά σε πέντε κάδους απορριμμάτων. Μετά την επέμβαση των αστυνομικών, επέστρεψαν και πάλι στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου. Επειτα από παρέμβαση των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ, οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν προς την πλατεία Κάνιγγος και τα πνεύματα ηρέμησαν. Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε στο χέρι από βόμβα μολότοφ, ενώ προσήχθησαν δύο νεαροί, που αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι.

Καθημερινή, 9/2/07

Πληθαίνουν στα ΑΕΙ οι φωνές της λογικής

Απέρριψε απεργία διαρκείας ο σύλλογος καθηγητών «ΑΣΟΕΕ»
Πληθαίνουν στον πανεπιστημιακό χώρο οι φωνές αλλά και οι πρωτοβουλίες διαφοροποίησης από την αδιάλλακτη στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας των διδασκόντων ΑΕΙ. Χθες, και ο σύλλογος διδασκόντων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών απέρριψε την πρόταση της ΠΟΣΔΕΠ για απεργία διαρκείας, συνεχίζοντας το διδακτικό και ερευνητικό έργο στο ίδρυμα.
Η απόφαση αποτελεί ένα δεύτερο ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ μετά την αντίστοιχη του συλλόγου διδασκόντων του ΕΜΠ, που διαφώνησε με την επιλογή της απεργίας διαρκείας. Πάντως, μπορεί οι πανεπιστημιακοί να συναινούν στην ανάγκη διεξόδου από την κρίση ζητώντας «να ανοίξουν τα πανεπιστήμια», δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους φοιτητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου των Φοιτητικών Συλλόγων, υπό κατάληψη βρίσκονται 337 σχολές και τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. Οι φοιτητικοί σύλλογοι -μετά το χθεσινό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας- θα συνέλθουν σε νέες γενικές συνελεύσεις την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Καθημερινή, 9/2/07

Θύελλα αντιδράσεων από ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Την οξύτατη αντίδραση της ηγεσίας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών, των φοιτητών, των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ανέφερε ότι η ΠΟΣΔΕΠ και ο πρόεδρός της κ. Λάζαρος Απέκης ήταν υπεύθυνοι για την προσέλευση φοιτητών της επαρχίας στην Αθήνα για το χθεσινό συλλαλητήριο, που πιθανόν να προκαλούσαν επεισόδια.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά τις 8 π.μ., ανέφερε: «Με ευθύνη της ΠΟΣΔΕΠ και του προέδρου της κ. Λεωνίδα Απέκη, κινητοποιούνται λεωφορεία με μεταφερόμενους διαδηλωτές από διάφορες πόλεις της χώρας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο σημερινό Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και τον νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Εχουν εντοπιστεί δεκατρία λεωφορεία σε διάφορα εθνικά οδικά δίκτυα και αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες παραβατικές συμπεριφορές επιβαινόντων διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και άτομα των ΕΑΑΚ και του αντιεξουσιαστικού/αναρχικού χώρου. Ενημερώθηκαν προφορικώς και εγγράφως από Υπηρεσία μας οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, για συμπεριφορά των συμμετεχόντων στο ανωτέρω συλλαλητήριο, ευθύνης οργανωτικής επιτροπής ΠΟΣΔΕΠ και προέδρου της». Να σημειωθεί ότι η φοιτητική παράταξη των ΕΑΑΚ εντάσσεται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και αντιδρά στις αλλαγές στα πανεπιστήμια.
«Η κυβέρνηση έχασε την ψυχραιμία της και χρησιμοποίησε τους αστυνομικούς μηχανισμούς για πρώτη φορά μετά τη χούντα για να στοχοποιήσει ομοσπονδία και καθηγητή του ΕΜΠ» ανέφερε σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας. Ο γραμματέας της κ. Γιάννης Μαΐστρος -μιλώντας στην «Κ»- τόνισε ότι «η κίνηση φανερώνει την ύπαρξη σπουδαστικού τμήματος της Ασφάλειας, που παρακολουθεί και καταγράφει φρονήματα και απόψεις φοιτητών. Ζητούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της θεωρώντας ότι αποτελεί μία πρωτοφανή επίθεση, επιχειρώντας να καταστείλει κάθε αντίσταση του φοιτητικού κινήματος και των εκπαιδευτικών που διαφωνούν στην εισαγωγή νομοθετημάτων που ιδιωτικοποιούν το πανεπιστήμιο και παραδίδουν τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στις επιχειρήσεις».
Αμεση ήταν και η αντίδραση της πρυτανείας του ΕΜΠ (όπου διδάσκουν τόσο ο κ. Απέκης όσο ο κ. Μαΐστρος): «Ανακοινώσεις σχετικές με φοιτητικές εκδηλώσεις σε εξέλιξη, οι οποίες στοχοποιούν πρόσωπα και φοιτητικούς φορείς, δημιουργούν αρνητικό κλίμα και προκαλούν ανεπίτρεπτη όξυνση», τόνισε η πρυτανεία. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ευθυμίου μίλησε για «κλιμάκωση της αντιδημοκρατικής εκτροπής που επιβάλλει ο κ. Πολύδωρας» και χαρακτήρισε την ανακοίνωση «ευθεία παραβίαση θεμελιωδών συνταγματικών αρχών». Για επικίνδυνη εξέλιξη έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνος.
Το μέλος των ΕΑΑΚ, φοιτητής Δημήτρης Φάκαλης, ανέφερε στην «Κ» ότι «η ανακοίνωση εντάσσεται στη γενική προσπάθεια συκοφάντησης και καταστολής του φοιτητικού κινήματος και προσπάθεια διαφήμισης του αστυνομικού κράτους και εμπέδωσης ενός κλίματος γενικευμένου χαφιεδισμού».
Κύκλοι της αστυνομίας επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της ανακοίνωσης. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται απλά για ένα ενημερωτικό, προς δημοσιογραφική χρήση, κείμενο, το οποίο πληροφορεί για τις ενέργειες της αστυνομίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, προκειμένου να διασφαλισθεί η τάξη στο συλλαλητήριο».

Καθημερινή, 9/2/07

Στο υπουργείο Παιδείας οι 7.100 καθαρίστριες

Στη μισθοδοσία του υπουργείου Παιδείας, ως υπάλληλοι, θα μεταφερθούν οι πλέον των 7.100 καθαριστές και καθαρίστριες των σχολείων της χώρας, οι συμβάσεις των οποίων μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου. Οπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η σχετική τροπολογία θα είναι έτοιμη σύντομα, προκειμένου τα κονδύλια πληρωμής του προσωπικού καθαριότητας να περάσουν στο υπουργείο Παιδείας, αντί των δήμων, οι οποίοι με τα γλίσχρα οικονομικά τους υποχρεούνται σήμερα στην καταβολή των μισθών.
Το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων βρίσκεται σε κινητοποίηση, καθώς αρκετοί παραμένουν απλήρωτοι με τους δήμους να δηλώνουν ταμειακή αδυναμία. Απαντώντας χθες σε ερωτήσεις που κατέθεσαν ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλ. Αλαβάνος και η βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ελπίδα Παντελάκη, η κ. Γιαννάκου ανέφερε πως υπήρξε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών και «αποφασίστηκε να είναι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, με παράλληλη μεταφορά των απαιτούμενων πιστώσεων». «Μέχρι τότε θα πληρωθούν και οφείλουν να πληρωθούν από τους δήμους» υπογράμμισε η κ. Γιαννάκου.
Απαντώντας σε σειρά ζητημάτων που έθεσαν τα κόμματα της Αριστεράς, όπως ότι προβλέπεται για τις καθαρίστριες μερική απασχόληση μισής ώρας την ημέρα (!) ενώ στις συμβάσεις δεν περιλαμβάνεται η καθαριότητα στις τουαλέτες αλλά μόνον στις αίθουσες, η κ. Γιαννάκου επισήμανε ότι η μετατροπή σε αορίστου χρόνου έγινε βάσει των συμβάσεων έργου που είχαν, οι οποίες προέβλεπαν αμοιβή ανά σχολική αίθουσα που καθάριζαν.

Καθημερινή, 9/2/07

Tορπίλη ΠAΣOK στην αναθεώρηση

Aκόμα και αν επικρατήσει στις προσεχείς εκλογές, θα τερματίσει τη διαδικασία και θα αρχίσει νέα
Του Κ. Π. Παπαδιοχου
Οριστικό τέλος στην εν εξελίξει αναθεωρητική διαδικασία θέτει επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ, με χθεσινές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του που τελούσαν σε γνώση του κ. Γ. Παπανδρέου. Και τούτο παρά το γεγονός ότι στην ομιλία του την περασμένη Κυριακή στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αφήσει να διαφανεί ότι σε περίπτωση νίκης του στις προσεχείς εκλογές θα επιδίωκε την αναθεώρηση των άρθρων που έχουν ήδη προσδιοριστεί ως αναθεωρητέα, σύμφωνα με τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ πλέον διατυπώνει τη θέση ότι αν επικρατήσει στις εκλογές θα τερματίσει την τρέχουσα αναθεώρηση και θα δρομολογήσει νέα, οπότε η επόμενη Βουλή δεν θα είναι αναθεωρητική, αλλά «προαναθεωρητική». Στην περίπτωση κατά την οποία ηττηθεί, δεν πρόκειται να υπερψηφίσει κανένα από τα προτεινόμενα από τη Ν. Δ. άρθρα. Ως εκ τούτου, μόνη περίπτωση για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση είναι η Ν. Δ. να διασφαλίσει τη συναίνεση των κομμάτων της Αριστεράς ή να εκλέξει περισσότερους από 180 βουλευτές. Η απόφαση για «ενταφιασμό» της τρέχουσας αναθεώρησης ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε «κλειστή» σύσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου με στενούς του συνεργάτες και έγινε γνωστή μέσω δήλωσης της κ. Αννας Διαμαντοπούλου. Η τελευταία σε συνέντευξη (στον «Αθήνα 9,84») και σε ερώτηση «εάν η επόμενη Βουλή δεν θα είναι αναθεωρητική, αλλά προαναθεωητική» απάντησε: «Ακριβώς». Μάλιστα, το γεγονός ότι η άποψη που διατύπωσε η κ. Διαμαντοπούλου είναι η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωναν χθες το βράδυ αρμόδια κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι μια ημέρα νωρίτερα, το ίδιο είχε υπαινιχθεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ευθυμίου, που είχε δηλώσει ότι «παίρνοντας το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές θα ξαναρχίσει η αναθεώρηση με όλο το εύρος που πρέπει να έχει». Επίσης, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υποστήριζαν πως τη συγκεκριμένη - «καθαρή» - θέση είχε διατυπώσει και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του την Κυριακή στη Βουλή, όταν ανέφερε πως «η κυβέρνηση θα μείνει μόνη σ’ αυτές τις επιλογές της για το Σύνταγμα».
Ομως, η θέση που διατυπώνει τώρα το ΠΑΣΟΚ αιφνιδίασε τους βουλευτές. Είναι ενδεικτικό ότι σειρά έμπειρων κοινοβουλευτικών στελεχών, με τα οποία επικοινώνησε χθες η «Κ», ανέφεραν πως δεν είχαν ερμηνεύσει την ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου ως δηλωτική της πρόθεσής του να ξεκινήσει από την αρχή τη Συνταγματική αναθεώρηση και αυτή να ολοκληρωθεί στη μεθεπόμενη Βουλή.
Εν τω μεταξύ, χθες η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη απέστειλε επιστολή προς τον γραμματέα της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Ρέππα με το ερώτημα αν ισχύουν οι θέσεις που έχει διατυπώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επιτροπή για την αναθεώρηση. Ο κ. Ρέππας απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μετέχει πλέον στην αναθεωρητική διαδικασία.

Καθημερινή, 9/2/07

Aντιδράσεις αντιπολίτευσης στην περιοδεία Μπακογιάννη

Του Φ. Καλλιαγκοπουλου
Την απόλυτη αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσαν χθες στη Βουλή οι τροπολογίες για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης και τον διορισμό 240 ιεροδιδασκάλων για την αρωγή των μουφτειών στη Θράκη. Μάλιστα η δεύτερη τροπολογία έδωσε λαβή στην αξιωματική αντιπολίτευση να εκφράσει την πλήρη σντίθεσή της προς την πρόσφατη περιοδεία της υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη, όσον αφορά τον χαρακτήρα που προσέλαβε και τις εξαγγελίες που έγιναν.
Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι ο διορισμός των ιεροδιδασκάλων της μουσουλμανικής μειονότητας και η ανάληψη από το κράτος της μισθοδοσίας τους ήταν σωστή κίνηση, πλην όμως διεφώνησαν κυρίως με το γεγονός ότι ο διορισμός τους θα περνά από κρατική επιτροπή και όχι από τις τοπικές κοινωνίες.
«Είναι σωστό να οριστούν οργανικές θέσεις, αλλά λάθος να διορίζονται από επιτροπή που διορίζεται από το κράτος», τόνισε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής κ. Γ. Παπαγεωργίου. «Θα υπάρξουν αντιδράσεις», προέβλεψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Α. Σκυλλάκος, ενώ εκ μέρους του Συνασπισμού ο κ. Φ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι «δίδεται η εντύπωση περαιτέρω χειραγώγησης της μουσουλμανικής μειονότητας».
— Δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις δύο θρησκευτικές κοινότητες της Θράκης, επισήμανε ο κ. Ευ. Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ), που εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη: «Μην επαναλαμβάνουμε λάθη άλλων εποχών», τόνισε, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης έκανε λόγο για στρατηγικό λάθος: «Με εκπλήσσει το γεγονός ότι τόσο το περιεχόμενο της τροπολογίας, όσο και άλλα μέτρα που αφορούν τη μειονότητα, τα οποία είναι αρμοδιότητας επιμέρους υπουργείων εξαγγέλλονται επιτόπου στη Θράκη από την υπουργό Εξωτερικών. Δεν αντιλαμβάνομαι να διαχειρίζεται την πολιτική του κράτους στη Θράκη η κ. Μπακογιάννη».
— Δίπλα στους διορισμένους 240 ιμάμηδες θα δημιουργήσετε 240 ψευτοϊμάμηδες, όπως γίνεται με τον μουφτή, τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Σγουρίδης υπογραμμίζοντας ότι «μ’ αυτά και μ’ αυτά θα ζητήσει να περιοδεύσει και ο Γκιουλ στη Θράκη».
Ολα αυτά είχαν αποφασιστεί στην Κυβερνητική Επιτροπή και απλώς τα επανέλαβε η κ. Μπακογιάννη, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος, χαρακτηρίζοντας λάθος του ΠΑΣΟΚ να συνδυάζεται η περιοδεία της υπουργού Εξωτερικών με την ενδεχόμενη επίσκεψη του κ. Γκιουλ στην Αθήνα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χ. Καστανίδης απάντησε ότι είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 15 χρόνια που λαμβάνεται μία απόφαση- μέτρο χωρίς εθνική προσυνεννόηση με την αντιπολίτευση. Η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου ανταπάντησε ότι για το θέμα αυτό οι αποφάσεις πηγαίνουν πολύ πίσω, αφού το επεξεργαζόταν το υπουργείο Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε δε ότι οι μουφτήδες προτείνουν τα πρόσωπα που θα διοριστούν ιμάμηδες και δεν εμπλέκεται το κράτος.
Οσον αφορά την άλλη τροπολογία, τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως συμφώνησαν ότι είναι ένα θετικό βήμα η σύνδεση και ευθυγράμμιση της «πολιτικής κινητοποίησης» με τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος, αλλά θα πρέπει, όπως τονίσθηκε ειδικά από την Αριστερά, να απαγορεύεται η επιστράτευση απεργών.
Ο εισηγητής της Ν. Δ. κ. Α. Λυκουρέντζος έκανε λόγο για φιλελευθεροποίηση ενός καθεστώτος τριάντα ετών, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης τόνισε ότι για πρώτη φορά σε μια νομοθετική διάταξη προσδιορίζεται η έκτακτη ανάγκη, που μπορεί να οδηγήσει στη λήψη σχετικών μέτρων που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει.

Καθημερινή, 9/2/07

Ιδιωτικά ΤΕΕ πούλησαν 5.000 πλαστά πτυχία

20.000 ευρώ το «κομμάτι»
Βιομηχανία παραγωγής πλαστών απολυτηρίων (υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 5.000) είχαν στήσει ιδιωτικά Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια σε όλη τη χώρα. Ο υπεύθυνοι των ΤΕΕ «επικύρωναν» τα απολυτήρια έναντι αδράς αμοιβής (ακόμη και 20.000 ευρώ) στους ενδιαφερόμενους σπουδαστές, οι οποίοι τα κατέθεταν αργότερα, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για μια θέση στο Δημόσιο.
Υστερα από έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που κινήθηκε με βάση πληροφορίες του υφυπουργού Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλου, οι σχολές της απάτης εντοπίστηκαν στην Αθήνα, τη Λάρισα, την Καβάλα, τα Τρίκαλα και την Αρτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί «απόφοιτοι» δεν είχαν παρακολουθήσει ούτε μία ώρα μάθημα, ενώ σε πολλά ΤΕΕ μπήκε λουκέτο και κινήθηκε η διαδικασία παραπομπής των ιδιοκτητών τους.

Καθημερινή, 9/2/07

Διαγωνισμός στην Ελλάδα για επιστήμονες

Ιφιγενεια Διαμαντη
H επιστήμη ακολουθεί το ρεύμα της εποχής. Συνάντησε το... «τάλεντ σόου» και εγένετο ο διαγωνισμός «Fame Lab». Η συνάντηση έγινε πριν από δύο χρόνια στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Τσέλτενχαμ στη Βρετανία, όταν οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν τη δυναμική που κρύβει η βασική ιδέα δημοφιλών τηλεοπτικών σόου ταλέντων, τύπου Fame Academy ή Pop Ιdol, και τη «διασταύρωσαν» με την επιστήμη, προκειμένου να καταστήσουν τη δεύτερη προσιτή στο ευρύ κοινό. «Τσακάλια» οι υπεύθυνοι του Channel 4, δεν άφησαν τέτοιο θησαυρό, οπότε παρέχουν τηλεοπτική κάλυψη, ενώ τον στηρίζει η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ και από πέρσι το Βρετανικό Συμβούλιο, το οποίο φέτος τον διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 5/3 και Μ. Δευτέρα 2/4, σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας.
Οι ενδιαφερόμενοι 21 έως 35 ετών πρέπει να σπεύσουν, γιατί συμμετοχές γίνονται δεκτές μέχρι την Τετάρτη 28/2 (www. britishcouncil. gr).
Νέοι άνθρωποι ή φοιτητές από τον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας, πρέπει μέσα σε τρία λεπτά και ενώπιον κριτικής επιτροπής, να παρουσιάσουν μια ιδέα με πρωτότυπο και εύληπτο από το ακροατήριο, τρόπο. Οι λέξεις - κλειδιά είναι περιεχόμενο, σαφήνεια, ευρηματικότητα. Οποιος έχει ταλέντο στην επικοινωνία, θα κερδίσει έναν φορητό υπολογιστή, και οι δύο αναπληρωματικοί, μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή κάμερα. Ο πρώτος θα ταξιδέψει τον Ιούνιο στο Τσέλτενχαμ για να παρακολουθήσει τον βρετανικό τελικό, ενώ οι δέκα πρώτοι θα εκπαιδευθούν στην επικοινωνία της επιστήμης από ειδικούς. Στον διαγωνισμό, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, συνεργάζονται το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, ο Δημόκριτος και το Ιδρυμα Ευγενίδου.
Είναι «η πετριά να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά στη χθεσινή παρουσίαση ο Αντώνης Καφετζόπουλος, που με τον τέως διευθυντή του περιοδικού «Focus», Γιώργο Ζαρκαδάκη (παλαιότερα συνεργάζονταν στο τηλεοπτικό «Εύρηκα» στο Mega), τον Στάθη Γκόνο, διευθυντή Ερευνών του Τμήματος Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης του ΕΙΕ και τον Απόστολο Δοξιάδη αποτελούν την κριτική επιτροπή.

Καθημερινή, 9/2/07

Πτυχία με άριστα πωλούσαν ιδιωτικά τεχνικά εκπαιδευτήρια

Χωρίς να παρακολουθήσουν ούτε μία ώρα μάθημα πήραν το απολυτήριό τους τους με άριστα, από ιδιωτικά Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια έναντι υψηλού «τιμήματος» -που άγγιζε και τα 20.000 ευρώ- και στη συνέχεια διορίστηκαν, μέσω του ΑΣΕΠ, σε διάφορες θέσεις στο ελληνικό Δημόσιο. Η χρυσοφόρα βιομηχανία ήταν διάσπαρτη σε όλη τη χώρα και η δράση της έγινε αντιληπή από τον Γενικό Επιθεωρητηή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος και διέταξε και τη σχετική έρευνα από την οποία προέκυψε ότι: επτά σχολές στη Λάρισα, (μόνο αυτές εφοδίασαν την περιοχή με 250 πλαστά πτυχία), τρεις στην Καβάλα, μία στην Αθήνα, δύο στην Αρτα και δύο στα Τρίκαλα εκτιμάται ότι έδωσαν συνολικά περί τα 5.000 πτυχία που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν διορισμοί στο Ασκληπιείο Βούλας, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς στην Αθήνα και αλλού.
Αμέσως διετάχθη το κλείσιμο των σχολών αυτών, ενώ επεβλήθησαν και πρόστιμα. Παράλληλα ζητήθηκε η απομάκρυνση των διευθυντών των σχολών, ενώ αναμένεται να τους αποδοθούν και οι ποινικές ευθύνες. Συγκεκριμένα: Εκλεισαν τρεις σχολές στη Λάρισα (από τις επτά που δραστηροποιούνταν στην περιοχή), ενώ σε μία επιβλήθηκε άρση της άδειας λειτουργίας για ένα χρόνο. Για τις δύο σχολές στα Τρίκαλα διετάχθη ΕΔΕ και υπάρχει δικαστική εξέλιξη. Στη σχολή της Αθήνας παραπέμφθηκε ο ιδιοκτήτης.
Στην σχολή της Καβάλας έγινε ανάκληση τριών πτυχίων. Ενώ στα δύο ιδιωτικά ΤΕΕ της Αρτας διεξάγεται ΕΔΕ και διενεργείται προανάκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες τα συγκεκριμένα ΤΕΕ προβάλλουν προσκόμματα και δεν δίνουν στοιχεία, επικαλούμενα ότι αυτά εμπίπτουν στα προσωπικά δεδομένα των σπουδαστών. Από το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έχει ζητηθεί πλήρης ενημέρωση για την εξέλιξη των υποθέσεων, αλλά και των πειθαρχικών διώξεων που θα ασκηθούν.
Από τον Ιούνιο του 2006 υπήρχε έγγραφο στο γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή από τον υφυπουργό Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλο, στο οποίο αναφέρονταν πληροφορίες για τη δράση αυτών των σχολών, χωρίς όμως συγκεκριμένα στοιχεία. Καθώς ο ΓΕΔΔ δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου σε φορείς του ιδιωτικού τομέα, κατάφερε να εντοπίσει τους παραβάτες σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Καθημερινή, 9/2/07

Αλλαγή σκηνικού

Του Γιωργου Δελαστικ
λλαξε άρδην το πολιτικό σκηνικό η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να αποχωρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Με την κίνησή του αυτή ο Γ. Παπανδρέου κατέστησε μονοκομματική υπόθεση της Ν. Δ. τις συνταγματικές αλλαγές, συρρικνώνοντας δραστικά την πολιτική βάση αποδοχής τους. Ενώ οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις υποστηρίζονταν από τα δύο κόμματα –πυλώνες του πολιτικού συστήματος που εκπροσωπούν σχεδόν το 90% των ψηφοφόρων– ξαφνικά περιορίστηκαν από πλευράς πολιτικής νομιμοποίησης στον κύκλο μόνον όσων ακολουθούν το κυβερνών κόμμα. Ριζική αλλαγή.
Η συναίνεση Ν. Δ. - ΠΑΣΟΚ είχε καταστήσει διαδικαστικό περίπατο το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Η επόμενη Βουλή θα το καθόριζε με μόλις 151 ψήφους, τις οποίες εκ προοιμίου θα διέθετε το κόμμα που θα σχημάτιζε κυβέρνηση. Η αποχώρηση όμως του ΠΑΣΟΚ από την ψηφοφορία μετέτρεψε την αναθεώρηση σε πολιτική περιπέτεια άγνωστης έκβασης, η οποία θα σφραγίσει την περίοδο μετά τις εκλογές. Τώρα πλέον θα απαιτούνται 180 ψήφοι βουλευτών, τις οποίες αποκλείεται να έχει η οποιαδήποτε επόμενη κυβερνητική παράταξη. Θα είναι απολύτως αναγκαία η συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κατ’ ουσίαν θα είναι σε θέση να υπαγορεύσει και το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης!
Δεν υφίσταται η παραμικρή αμφιβολία πως ο καθοριστικός παράγοντας μεταστροφής του Γ. Παπανδρέου υπήρξαν οι παρατεταμένες αντιδράσεις των φοιτητών και των καθηγητών των ΑΕΙ στην κυβερνητική πρόθεση αναθεώρησης του άρθρου 16, που θα επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Τα κύματα διαδηλώσεων και καταλήψεων προκάλεσαν ανεπανόρθωτα πολιτικά ρήγματα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, από τη βάση ώς τα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας. Οι εσωκομματικές αντιδράσεις που πυροδοτήθηκαν και οι αποκαρδιωτικές για τον Γ. Παπανδρέου πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες έθεταν πλέον εν αμφιβόλω ακόμη και την παραμονή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ λόγω της διαγραφόμενης έκτασης της επικείμενης εκλογικής ήττας, τον οδήγησαν στη μοναδική ρεαλιστική επιλογή της αποχώρησης. Δικαίως πανηγυρίζουν οι κινητοποιηθέντες.
Ορθά έπραξε όμως και ο ίδιος από τη σκοπιά του προσωπικού και του κομματικού συμφέροντός του. Αρνούμενος τη σύμπραξη με τη Ν. Δ. στην αναθεώρηση, ο Γ. Παπανδρέου επανασυσπειρώνει κατά το δυνατόν το ΠΑΣΟΚ, περιορίζει τις απώλειες ψηφοφόρων προς τα αριστερά και ελπίζει να περιορίσει την πιθανή εκλογική ήττα του σε μια-δυο μονάδες, πράγμα που μπορεί όχι μόνο να τον διασώσει ως αρχηγό του κόμματος, αλλά και να τον εμφανίσει ως «πρωθυπουργό εν αναμονή». Η κάλπη θα δείξει, αν οι ελπίδες του θα ευοδωθούν, άρα αν η στροφή του θα δικαιωθεί.

Καθημερινή, 9/2/07

Aνεμοδεικτης

Tου Θανου Oικονομοπουλου
Θα πρέπει, επιτέλους, κάποια στιγμή οι εκφέροντες δημόσιο –πόσω μάλλον και επίσημο! – λόγο να ξεκαθαρίσουν τις έννοιες και το ειδικό βάρος που έχουν οι λέξεις που χρησιμοποιούν. Να δεχθούμε τη «σύμβαση» που συχνά (και κατ’ ανάγκην...) περιβάλλονται οι επίσημες ανακοινώσεις, αλλά το να επιχειρείται και μάλιστα τον τελευταίο καιρό με... καταιγιστικό ρυθμό αυτή η προσβολή της νοημοσύνης του κόσμου καταντάει ενοχλητική, υποτιμητική! Δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι (χθες, το πιο πρόσφατο κρούσμα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καλούμενος να σχολιάσει κάποια αντιθεσμική, αντιδημοκρατική, παράνομη δράση αστυνομικών –και μάλιστα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους! – να μιλάει για «μεμονωμένα περιστατικά, που δεν θα πρέπει να οδηγούν σε γενικεύσεις και συμπεράσματα...», αν όχι για κανέναν άλλο λόγο, απλώς επειδή η συχνότητα των... «μεμονωμένων περιστατικών» είναι τέτοια, που μάλλον πείθουν ότι αποτελούν το «σύνηθες», παρά την εξαίρεση!
«Μεμονωμένα» τα σχεδόν καθημερινά κρούσματα ελλιπέστατης αστυνόμευσης, με αποτέλεσμα η ανασφάλεια του κόσμου να είναι διάχυτη – και δηλούμενη σε όλες τις δημοσκοπήσεις! «Μεμονωμένες» οι κάθε τρεις και λίγο προκλητικές συμπεριφορές των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων, που δέχονται επιθέσεις με καδρόνια και μολότοφ, από απόσταση κυριολεκτικά αναπνοής από τους... περιβόητους «γνωστούς αγνώστους», αλλά ΠΟΤΕ δεν κάνουν μισό βήμα να τους συλλάβουν και να τους οδηγήσουν στον εισαγγελέα! «Μεμονωμένες» οι συχνότατες περιπτώσεις εκδήλωσης αστυνομικής βαναυσότητας εναντίον διαδηλωτών (από τους ίδιους αστυνομικούς, που όταν έχουν απέναντί τους «γνωστούς - αγνώστους»... τους γυρίζουν την πλάτη!) – όπως η πολυσυζητημένη υπόθεση του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, που έχοντας ΗΔΗ συλληφθεί και με τις χειροπέδες στα χέρια, ξυλοκοπήθηκε άγρια από... κουκουλοφόρους αστυνομικούς! Και αν δεν είχε καταγραφεί στα βίντεο των τηλεοπτικών καναλιών η αποτρόπαιη σκηνή, θα είχε «περάσει» η... πρώτη επίσημη αντίδραση της αστυνομίας, πως ο άτυχος νέος είχε... τραυματιστεί από μια ζαρντινιέρα...
«Μεμονωμένες» και οι συχνότατες (και μάλιστα από τηλεοράσεως!) επιθέσεις συνδικαλιστών αστυνομικών εναντίον πολιτικών κομμάτων – το ίδιο «μεμονωμένες και οι καταγγελίες, επίσημες και με βούλα, εκπροσώπων των αστυνομικών, πως δεν προβαίνουν σε συλλήψεις των «γνωστών - αγνώστων» επειδή δεν έχουν τέτοιες εντολές από την... πολιτική ηγεσία τους! «Μεμονωμένες» οι σχεδόν καθημερινές αποκαλύψεις για συμμετοχή αστυνομικών υπαλλήλων σε κυκλώματα νύχτας, νονών, κάλυψης φυγόποινων! Ας καταλάβουν, επιτέλους, κάποια στιγμή οι εκπρόσωποι της πολιτείας, πως τα διάφορα (και τόσο συχνά!) «μεμονωμένα» είναι που δημιουργούν το... «όλον» της εικόνας που εκπέμπει η αστυνομία! Και αυτή η εικόνα είναι πέρα για πέρα απαράδεκτη!
Τη μια, ο κ. Πολύδωρας χαρακτηρίζει τους επιτιθέμενους αστυνομικούς σε ομάδες ειρηνικών διαδηλωτών «ακίνητα στρατιωτάκια, που δέχονται επιθέσεις...» (το ξαναλέμε, γιατί είναι περίεργο και προκλητικό: τους ίδιους αστυνομικούς, που όταν όντως δέχονται επιθέσεις από κακοποιά στοιχεία, τους «γνωστούς - αγνώστους», αποφεύγουν να κάνουν το καθήκον τους!), την άλλη... δικαιολογεί, κατά κάποιο τρόπο, τη χρήση σιδηρογροθιάς από αστυνομικούς, «βαφτίζοντάς» την... ορειβατικό κρίκο, την παράλλη ανακηρύσσει τους αστυνομικούς praitores urbanis, δικαιολογώντας λίγο πολύ την κάθε πράξη και ενέργειά τους – και την ίδια ώρα υιοθετεί την κριτική ακραίων αστυνομικών συνδικαλιστών, χαρακτηρίζοντας κοινοβουλευτικά κόμματα «υπερασπιστές των κουκουλοφόρων» και των παρανόμων...
Είναι ως εάν η πολιτεία να θέλει να περάσει μήνυμα στην αστυνομία, πως οι όποιες «εκτροπές» της είναι τουλάχιστον αποδεκτές, «συγχωρητέες» από αυτήν – πλην ίσως των περιπτώσεων που υπάρχουν... «αποδείξεις και ονόματα» για την εκτός ορίων δράση των αστυνομικών, οπότε «τι να κάνει; Μέσα σ’ ένα έτσι διαμορφούμενο κλίμα είναι «ανεκτή» και η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση (προσέξτε: επίσημη ανακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης, όχι «εσωτερικό έγγραφο» μεταξύ υπηρεσιών της αστυνομίας, για εγρήγορση και προετοιμασία...) της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) που εστάλη στους αστυνομικούς συντάκτες ΠΡΙΝ από την έναρξη του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, στην οποία αναφέρεται ότι «έχουν εντοπισθεί 13 λεωφορεία σε διάφορα εθνικά οδικά δίκτυα, με μεταφερόμενους διαδηλωτές –με ευθύνη της ΠΟΣΔΕΠ και του προέδρου της κ. Λ. Απέκη– από διάφορες πόλεις και οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες παραβατικές συμπεριφορές επιβαινόντων διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν άτομα των ΕΑΑΚ (σ. σ.: αριστερές συσπειρώσεις) και του αντιεξουσιαστικού/αναρχικού χώρου. Ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για συμπεριφορά των συμμετεχόντων (σ. σ.: πριν ακόμη αρχίσει!) στο ανωτέρω συλλαλητήριο...»
Με το δίκιο τους να αντιδράσουν τόσο η ΠΟΣΔΕΠ όσο και οι φοιτητές για την ανακοίνωση (ξαναλέμε: επίσημη ανακοίνωση στα Μέσα, όχι εσωτερικό έγγραφο ενημέρωσης αστυνομικών υπηρεσιών...) ως εάν η... μετακίνηση ατόμων για να πάρουν μέρος σε ένα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο συνιστά κολάσιμη ενέργεια – την «πολιτική ευθύνη» μάλιστα της οποίας έχουν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου...
Και μια... απορία: η αστυνομία, που... δεν ξέρει την ταυτότητα των «γνωστών - αγνώστων», που δεν είναι ικανή να τους συλλάβει όταν αποδεδειγμένα παρανομούν και απλώς λέει ότι «ανήκουν στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό/αναρχικό χώρο...», πώς χθες αποδείχθηκε τόσο... ικανή, ώστε όχι μόνο να ξέρει πού ακριβώς βρίσκονται και με τι μέσα μετακινούνται, αλλά να προβλέπει» κιόλας τη... μελλοντική παραβατική συμπεριφορά τους;

Καθημερινή, 9/2/07

Πυρ κατά βούληση!

Tου Μπαμπη Παπαδημητριου
Aυτήν τη στιγμή, όπως όλα δείχνουν, η πολιτική ζωή της χώρας θα κυλήσει υπό το σύνθημα «πυρ κατά βούληση!». Πυρ, από όλους προς όλους. Κυρίως όμως προς την κυβέρνηση. Περνούμε στη χαρακτηριστική αυτή περίοδο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας όταν πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να κυβερνηθεί η χώρα. Αμήχανη η μείζων αντιπολίτευση, αρνείται να μάθει τον ρόλο τού «απέναντι». Κάνει ως να πιστεύει στα σοβαρά ότι δεν είναι παρά ένα διάλειμμα στη διηνεκή μεταπολιτευτική υπεροχή της. Δεν ασχολείται με την επόμενη φάση. Ο προβληματισμός, λιγοστός όταν υπάρχει, αναπτύσσεται μακριά από την κρίση του πληθυσμού, ακόμη και των μελών του «κινήματος». Ο περίφημος εκλογικός κύκλος έχει μετατραπεί σε πλιατσικολογική σύγκρουση συγκροτημένων ομάδων συμφερόντων με το ταμείο του κράτους, δηλαδή ημών των φορολογουμένων.
Η συζήτηση για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος ήταν μια ευκαιρία σοβαρής πολιτικής συζήτησης. Χάθηκε άδοξα. Η πλειοψηφία δεν μπόρεσε να δώσει ουσιαστικό ιδεολογικό περιεχόμενο στις προτάσεις. Η μειοψηφία υποχώρησε ατάκτως, μετατρέποντας την ευκαιρία σε αγώνα διασφάλισης του ελέγχου στο κόμμα. Αφού αυτό έχει την απόλυτη προτεραιότητα, αυτό έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου και δύσκολα θα βρεθεί πολιτικός να τον ψέξει για το αυτονόητο.
Θα περάσουμε τους επόμενους μήνες με ό, τι τραβά το τηλεοπτικό μάτι. Λάστιχα που βγάζουν πυκνό καπνό, τρακτέρ που κλείνουν τις εθνικές (!) οδούς, πλειοψηφίες φοιτητών που καταργούν τη δημόσια εκπαίδευση, «πρωτοβουλίες» κατοίκων που ζητούν κοινοκτημοσύνη της κρατικής ιδιοκτησίας... μπροστά στο σπίτι τους, συντεχνίες εργαζομένων που απειλούν στο ενδεχόμενο περιορισμού κεκτημένης προνομιακής μεταχείρισης έναντι άλλων εργαζομένων κ. ο. κ.
Για να συμβεί κάτι διαφορετικό θα έπρεπε κάποιος να κάνει το μεγάλο βήμα σοβαρότητας, που τόσο απουσιάζει στο πολιτικό προσκήνιο. Ισως προσέξατε τη διελκυστίνδα Παπαρήγα-Παπανδρέου. Είπε, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος: «Δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ και δεν πρόκειται να απολογηθούμε σε κανέναν!». Τι απολογήθηκε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; «Καταγγέλλω πολλές φορές και παντού τον άγριο, σκληρό καπιταλισμό που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο». Ούτε που του πέρασε από το μυαλό να συγκρουστεί με την κ. Παπαρήγα για την ανοικτή κοινωνία που επιθυμεί ο ίδιος και τις διαφορές που της προσδίδει ως προς εκείνη που ευαγγελίζεται η, σεβαστή, για τη σοβαρότητα και στιλπνότητά της, κυρία Παπαρήγα. Μη τυχόν και αφαιρεθεί από το «σοσιαλιστικό» επίχρισμα του υποψηφίου κυβερνητικού κόμματος, το «αριστερό» ψιμύθι. Οταν ένας νέος πολιτικός, έστω και υπό το βάρος του ονόματός του, δεν έχει το θάρρος της βαθύτατης γνώμης του, πώς περιμένετε να γίνει ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για τα τρέχοντα και, ακόμη δυσκολότερα, για τα μελλούμενα πράγματα της χώρας; Ο θυμός του κ. Παπανδρέου εξαντλήθηκε στο –ακριβές κατά τα λοιπά– «τιμούμε τους αγώνες σας αλλά μην κάνετε τον αριστερό ψάλτη της Δεξιάς». Γιατί λοιπόν να μην είναι αναμενόμενη η πολύβουη όσο και αδιέξοδη πολιτική των αδέσποτων πυρών κατά βούληση;

Καθημερινή, 9/2/07