Μπαϊπάς στο άρθρο 16

Οι Βρυξέλλες «βγάζουν από τη μέση» το άρθρο 16 του Συντάγματος λύνοντας τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης για να προχωρήσει στην αναγνώριση των κολεγίων. Καταλυτικές εξελίξεις έχουν από μηνών δρομολογηθεί και από χθες τρέχουν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με όχημα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου άρχισε η συζήτηση δύο υποθέσεων που θεωρούνται «κόμβοι» για το θέμα των κολεγίων και συνεκδικάζονται λόγω συνάφειας.

Πρόκειται για τις ακόλουθες:

-Το προδικαστικό ερώτημα που κατέθεσε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο της Επικρατείας με ζητούμενο εάν η Ελλάδα νομιμοποιείται να αρνείται επαγγελματικά δικαιώματα σε πτυχιούχους ευρωπαϊκών ιδρυμάτων με την επίκληση «σχετικής γενικής διάταξης της νομοθεσίας της». Η «γενική διάταξη» στην οποία αναφέρεται αόριστα το προδικαστικό ερώτημα του ΣτΕ είναι βεβαίως το άρθρο 16 του Συντάγματος. Επί της ουσίας η απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα κρίνει την έκβαση της σύγκρουσης Συντάγματος και Κοινοτικού Δικαίου. Στα γραφεία στοιχημάτων παίζεται 1 προς 100 η πιθανότητα… να κερδίσει το Σύνταγμα.

-Tη θέση που υποστηρίζει η Κομισιόν στη συνεκδικαζόμενη με το προδικαστικό ερώτημα προσφυγή της κατά της Ελλάδας, διότι όπως ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά το θέμα των κολεγίων «δεν αφορά ούτε τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που αναφέρονται στην Παιδεία και την επαγγελματική κατάρτιση ούτε το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος». Αίτημα της προσφυγής της Κομισιόν είναι να καταδικαστεί η Ελλάδα για παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου (της Οδηγίας 92/51) λόγω της άρνησής της να αναγνωρίσει πτυχία οπτικού που απένειμαν ιταλικά ιδρύματα στο πλαίσιο συμφωνίας δικαιόχρησης που έχουν συνάψει με ελληνικά κολέγια.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Κομισιόν υπενθυμίζεται ότι κινήθηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για το θέμα των κολεγίων στην προ ημερησίας συζήτηση της Βουλής για την Παιδεία το περασμένο φθινόπωρο. Ο κ. Καραμανλής είχε υποστηρίξει ότι η επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων δικαιόχρησης (franchising) δεν έχει σχέση με το άρθρο 16, αλλά με το άρθρο 28 του Συντάγματος, που υποχρεώνει την Ελλάδα να σέβεται και να εφαρμόζει τις διεθνείς συνθήκες. Δραστήρια κινείται προς την κατεύθυνση της λύσης του γόρδιου δεσμού ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης με παράλληλους στόχους να μη φουντώσει μεν το θέμα στο εσωτερικό αλλά και να μη χάσει την υπομονή της η Ε.Ε. Οπως λέγεται, πέτυχε σχετική συμφωνία με τον αρμόδιο επίτροπο κ. Γ. Φίγκελ με τον οποίο βρίσκεται σε διαρκή επαφή. Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο προδικαστικό ερώτημα του ΣτΕ είναι η μία από τις δύο μεγάλες εκκρεμότητες που επικαλείται αρμοδίως ο κ. Στυλιανίδης για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση της Ελλάδας να εφαρμόσει το Κοινοτικό Δίκαιο. Η προθεσμία για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 36/2005 έχει λήξει από τις 20 Οκτωβρίου. Μάλιστα σε μια από τις πρόσφατες ραδιοφωνικές αναφορές του στο θέμα του προδικαστικού ερωτήματος ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για «νομικά τρικ» που η χρήση τους θα μπορούσε να λύσει το γόρδιο δεσμό.

Η έτερη εκκρεμότητα που επικαλείται ο υπουργός Παιδείας είναι η έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της Ελλάδας για πλημμελή εφαρμογή της προηγούμενης Κοινοτικής Οδηγίας 89/48, την οποία αντικατέστησε η πληρέστερη και σαφέστερη Οδηγία 36/2005. Κατά τον κ. Ευρ. Στυλιανίδη το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου, η οποία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι καταδικαστική, όπως ζήτησε ο εισαγγελέας των Βρυξελλών κ. Υβ Μποτ, είναι απαραίτητος «οδηγός» για τη θεσμοθέτηση κανόνων αξιολόγησης των κολεγίων. Ο υπουργός Παιδείας έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι θα προηγηθούν οι κανόνες της αξιολόγησης και θα ακολουθήσει η ενσωμάτωση της Οδηγίας. Με τα κολέγια στο στόχαστρο πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στα Προπύλαια το πρώτο φοιτητικό συλλαλητήριο της νέας χρονιάς.

ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΟΥΛΗ