Χίλιοι πανεπιστημιακοί παρεμβαίνουν
Ζητούν από υπουργείο και διδάσκοντες να κινηθούν διαδικασίες για την αποτελμάτωση των ΑΕΙ

Του Αποστολου Λακασα

«Πρέπει τα πανεπιστήμια να βγουν από το τέλμα. Πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες. Δεν μπορεί να συνεχισθεί η αδράνεια». Αυτή είναι η ουσία της νέας, δυναμικής παρέμβασης των «1.000 πανεπιστημιακών», σε μια στιγμή που οι μεταρρυθμίσεις φαίνεται να έχουν «φρενάρει». Πρόκειται για την ομάδα των πανεπιστημιακών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των αντιδράσεων (από μερίδα φοιτητών και την ομοσπονδία του κλάδου) πριν από την ψήφιση του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ ετάχθησαν υπέρ του διαλόγου για μεταρρυθμίσεις, έστω κι αν διαφωνούσαν με σημεία του νόμου.

«Πρωτοβουλία»

Οπως ανέφεραν στην «Κ» μέλη της ομάδας, στόχος της πρωτοβουλίας, που θα αποτυπωθεί σε ημερίδα αύριο, είναι το υπουργείο Παιδείας και η πανεπιστημιακή κοινότητα να τεθούν προ των ευθυνών τους υπό το πρίσμα της ανάγκης των μεταρρυθμίσεων και της εφαρμογής του νέου νόμου πλαισίου. Συγκεκριμένα, στην «πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση και την αναβάθμιση του πανεπιστημίου», όπως ονομάζεται η κίνηση, μετέχουν περισσότεροι από 1.000 πανεπιστημιακοί και ερευνητές, μεταξύ των οποίων οι κ. Γιάννης Βούλγαρης, Γιάννης Καλογήρου, Βάσω Κιντή, Αντώνης Λιάκος, Λεωνίδας Λουλούδης, Μάνος Ματσαγγάνης, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Γιώργος Παγουλάτος, Βασίλης Παπάζογλου, Μπάμπης Σαββάκης, Κώστας Σοφούλης, Πάνος Τσακλόγλου.

Οι πανεπιστημιακοί έχουν προγραμματίσει για αύριο (στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών) ημερίδα με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με μέλη της κίνησης που μίλησαν στην «Κ», αύριο θα συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ύστερα και από την ψήφιση του νέου νόμου πλαισίου.

Αδυναμίες, προτάσεις

«Ηδη, υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή του νέου νόμου, ενώ από την άλλη πυκνώνουν οι αντιδράσεις που ζητούν τη μη εφαρμογή του» ανέφερε στην «Κ» πανεπιστημιακός που θα συμμετάσχει στην αυριανή ημερίδα. Ετσι, θα αναδειχθούν οι αδυναμίες του νόμου πλαισίου, θα γίνουν προτάσεις για τη βελτίωσή του και θα υποδειχτούν οι εκκρεμότητες που πρέπει να ρυθμιστούν από το υπουργείο Παιδείας. «Αλλιώς, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια. Εχουμε έναν ψηφισμένο νόμο και με αυτόν πρέπει να λειτουργήσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος. Ταυτόχρονα, οι πανεπιστημιακοί εκφράζουν έντονο προβληματισμό και για τα χαρακτηριστικά που έχουν οι αντιδράσεις των φοιτητών που διαφωνούν με αποφάσεις των πανεπιστημιακών. Οπως, η βίαια διακοπή συνεδριάσεων, η ομηρεία πανεπιστημιακών, η ακύρωση διαδικασιών κ.ά. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί το κλίμα αυτό. Δεν συνάδει με τη λειτουργία ενός σύγχρονου πανεπιστημίου», αναφέρει πανεπιστημιακός. Ευρύτερα, τα μέλη της κίνησης επιδιώκουν τα ελληνικά ΑΕΙ να ανοιχτούν στις σύγχρονες εξελίξεις. Γι’ αυτό και έχουν προγραμματίσει συνέδριο (27-29 Μαρτίου) με τη συμμετοχή και ξένων προσωπικοτήτων (πρυτάνεις, πανεπιστημιακοί, διανοητές) και με θέμα τη μορφή και τον ρόλο των πανεπιστημίων στη σύγχρονη εποχή.