Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338
www.olme.gr
e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 8/5/06
ΠΡΟΣ:
- τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (7/5/06)

Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας εκτιμά ότι βαθαίνει η περιθωριοποίηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, κλιμακώνεται η πολιτική της υποβάθμισης της αγοραστικής δύναμης των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων, γενικότερα, συνεχίζεται η φαλκίδευση πάγιων και σημερινών δικαιολογημένων απαιτήσεων των εργαζομένων παράλληλα με μία ανέξοδη και ρηχή, ανούσια υποσχεσιολογία σε μια προσπάθεια καθήλωσης των εκπαιδευτικών σε κατάσταση πολιτικής ομηρίας.
Ο κόσμος της εκπαίδευσης βρίσκεται σε βαθιά ανησυχία, βιώνοντας καθημερινά μια συστηματική και επίμονη απόπειρα εμπορευματοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ ο στόχος του 5% επί των κρατικών δαπανών του ΑΕΠ για την παιδεία απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Η τακτική της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται και με τη νέα δήλωση της Υπουργού Παιδείας για παροχή ποσού 103 ευρώ και μάλιστα σε δόσεις από το 2007 (άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η χορήγηση αυτού του ποσού) αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό για τους 90.000 καθηγητές και καθηγήτριες, και προεκλογική, στην πραγματικότητα, υποσχετική επιταγή χωρίς δηλαδή ουσιαστικό αντίκρισμα. Απέναντι σε αυτή τη στάση της κυβέρνησης δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα για μια παιδεία και εκπαίδευση που θα είναι δημόσιο αγαθό και για την αξιοπρέπειά μας ως εκπαιδευτικών και ανθρώπων.
Η Γεν. Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη και την απαίτηση των καθηγητών / - τριών για παραπέρα συσπείρωση και αποφασιστική αγωνιστική απάντηση του κλάδου ως το μόνο δρόμο απάντησης στην εκπαιδευτική και την οικονομική πολιτική που ασκείται.
Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ απευθύνει κάλεσμα ενότητας και αγώνα σε όλους τους καθηγητές / - τριες για να υπερασπίσουμε τη δημόσια εκπαίδευση από όλες τις πολιτικές ιδιωτικοποίησής της και υπαγωγής της στην αγορά. Για να συνεχίσουμε τους αγώνες μας και να επιβάλουμε λύσεις και θετικές απαντήσεις στα μισθολογικά, εργασιακά και εκπαιδευτικά μας προβλήματα και διεκδικήσεις.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά:
- στην Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία στις 10/5/06.
-στη συγκέντρωση -πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 11 π.μ., και στην διαδήλωση και πορεία προς το ΥΠΕΠΘ.

- στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα και σε άλλες πόλεις της χώρας.
ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ, για μια ακόμη φορά, απαιτώντας την ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:
• Άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ
• Αυξήσεις στις αποδοχές μας κατά 25%. Άμεση χορήγηση των 176 ευρώ στους εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε να διαμορφωθούν οι καθαρές αποδοχές του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού στο ύψος των 1400 ευρώ
• Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας
• Ουσιαστική αναβάθμιση της ΤΕΕ, ισότιμη ένταξή της στη λυκειακή βαθμίδα σύμφωνα με την πρόταση της ΟΛΜΕ. Να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας εκπαιδευτικού οποιουδήποτε κλάδου και ειδικότητας
• Θεσμοθέτηση νέου δημοκρατικού και αξιόπιστου πλαισίου επιλογής στελεχών και άμεση εφαρμογή του
• Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση και στην κατηγοριοποίηση των σχολείων
• Μονιμοποίηση των αναπληρωτών με 18μηνη υπηρεσία
• Άμεση πληρωμή από το ΥΠΕΠΘ όλων των οφειλόμενων αμοιβών προς τους εκπαιδευτικούς (Π.Δ.Σ., ωρομίσθιοι, επιτροπές, οδοιπορικά κ.λπ.) που εκκρεμούν πάνω από ένα χρόνο
• Όχι στην τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Όχι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην εισβολή των ιδιωτικών εταιρειών στο δημόσιο σχολείο
• Όχι στην άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο
• Όχι στην κατάργηση του δικαιώματος των Δημόσιων Υπαλλήλων να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για διεκδίκηση αναδρομικών που τους οφείλει η Πολιτεία.