Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
www.olme.gr
e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 5.4.06

ΠΡΟΣ:
τα Δ.Σ. και τις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Η Γεν. Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας (27/3/2006) επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απαίτηση των καθηγητών/τριών για παραπέρα συσπείρωση και αποφασιστική αγωνιστική απάντηση του κλάδου ως το μόνο δρόμο απάντησης στην εκπαιδευτική και την οικονομική πολιτική που ασκείται.
Το πρόγραμμα δράσης που πρότεινε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, αν και συγκέντρωσε το 61,4 % των ψήφων, δεν υπερψηφίστηκε, επειδή για την κήρυξη απεργίας απαιτείται το 66% των ψήφων που αντιστοιχούν στις ΕΛΜΕ που αποφασίζουν. Όμως, είναι γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων ΕΛΜΕ ψήφισε παρεμφερή προγράμματα απεργιακών κινητοποιήσεων (π.χ.48ωρη απεργία, δύο 48ωρες απεργίες κλπ). Διατρανώθηκε με αυτόν τον τρόπο η καθολική απαίτηση των εκπαιδευτικών να δοθούν άμεσα από την κυβέρνηση ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης.
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μηνύματα από τις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ και τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα επιμένει να καλεί την κυβέρνηση για μια ακόμη φορά να απαντήσει θετικά στα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Η Κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να αφουγκραστεί με ευαισθησία τις διεκδικήσεις και απαιτήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος.
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, επίσης, εκφράζοντας τη βούληση της τελευταίας Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ παρουσιάζει στον κλάδο την πρότασή του για ένα δυναμικό πρόγραμμα δράσης, που θεωρεί αναγκαίο ότι πρέπει να καλύπτει το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι δηλαδή τη λήξη του διδακτικού έτους..
Παράλληλα, επιβάλλεται να συνεχιστεί η μεγάλη συζήτηση στον κλάδο σχετικά με τα προβλήματα και τους όποιους άλλους, επιπλέον, τρόπους αντιμετώπισής τους. Τα αιτήματα, το ίδιο το περιεχόμενο του αγώνα αλλά και οι μορφές πάλης πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης από την ίδια τη βάση του κλάδου. Πρέπει να γίνουν υπόθεση των μαχόμενων εκπαιδευτικών. Κάθε σχολείο πρέπει να μετατραπεί σε κέντρο αγώνα και ενημέρωσης.
Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ οφείλουν να αξιοποιήσουν όλες της μορφές παρέμβασής τους στις τοπικές κοινωνίες, όπως έχουν επανειλημμένα αποφασίσει οι προηγούμενες Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ.
Ως Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έχουμε ήδη απευθυνθεί στην Υπουργό Παιδείας, στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και στον Πρωθυπουργό της χώρας, απαιτώντας και επιμένοντας να μας ορίσουν, το συντομότερο δυνατόν, συναντήσεις στις οποίες θα ζητήσουμε τις απαντήσεις της κυβέρνησης στα αιτήματά μας. Απευθυνόμαστε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας να συναντηθεί μαζί μας για να συζητήσουμε τις κρίσιμες εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Για το επόμενο χρονικό διάστημα το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προτείνει στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ το παρακάτω πρόγραμμα δράσης:
• την πραγματοποίηση 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις 10 και 11-5-06.
• την πραγματοποίηση Γ.Σ. των ΕΛΜΕ τη δεύτερη ημέρα της απεργίας (11-5-06) και Γ.Σ. προέδρων των ΕΛΜΕ στις 13-5-06 για εκτίμηση της κατάστασης με κατεύθυνση τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, αν δεν έχουν δοθεί ικανοποιητικές απαντήσεις στα αιτήματά μας

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΙΧΜΗΣ
???Άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ
???Αυξήσεις στις αποδοχές μας κατά 25%. Άμεση χορήγηση των 176 ευρώ στους εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε να διαμορφωθούν οι καθαρές αποδοχές του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού στο ύψος των 1400 ευρώ
???Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας
???Ουσιαστική αναβάθμιση της ΤΕΕ, ισότιμη ένταξή της στη λυκειακή βαθμίδα σύμφωνα με την πρόταση της ΟΛΜΕ. Να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας εκπαιδευτικού οποιουδήποτε κλάδου και ειδικότητας
???Θεσμοθέτηση νέου δημοκρατικού και αξιόπιστου πλαισίου επιλογής στελεχών και άμεση εφαρμογή του
???Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση και στην κατηγοριοποίηση των σχολείων
???Μονιμοποίηση των αναπληρωτών με 18μηνη υπηρεσία
???Άμεση πληρωμή από το ΥΠΕΠΘ όλων των οφειλόμενων αμοιβών προς τους εκπαιδευτικούς (Π.Δ.Σ., ωρομίσθιοι, επιτροπές, οδοιπορικά κ.λπ.) που εκκρεμούν πάνω από ένα χρόνο
???Όχι στην τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Όχι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην εισβολή των ιδιωτικών εταιρειών στο δημόσιο σχολείο
???Όχι στην άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο
???Όχι στην κατάργηση του δικαιώματος των Δημόσιων Υπαλλήλων να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για διεκδίκηση αναδρομικών που τους οφείλει η Πολιτεία.

Πέραν της παραπάνω εισήγησης το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε τα εξής:
1. Οι Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ προτείνουμε να πραγματοποιηθούν από τις 3 έως τις 5 Μάη.
Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 7.5.2006, στις 11 π.μ. στην Αθήνα (Ξενοδοχείο ESPERIA PALACE, Σταδίου 22 & Εδουάρδου Λω, τηλ: 210 3238001).
2. Η ΟΛΜΕ, με απόφαση του Δ.Σ., αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη συνδιοργάνωση Πανεκπαιδευτικού Συλλαλητηρίου στις 10-5-2006, στην Αθήνα, μαζί με ΔΟΕ - ΠΟΣΔΕΠ- ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, γονείς, φοιτητές, μαθητές. Το συλλαλητήριο αυτό εντάσσεται στον «Οδικό Χάρτη Αγώνα» που ξεκινήσαμε στις 10-2-06 και επιδιώκουμε να εκφράσει, με τη μαζικότητα και το

2
δυναμισμό του, την αποφασιστικότητα του κόσμου της εκπαίδευσης, να υπερασπίσει τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση και την οικονομική και επαγγελματική θέση του εκπαιδευτικού.
3. Οργανώνουμε συνέντευξη τύπου μαζί με τις άλλες ομοσπονδίες εκπαιδευτικών την Τρίτη, 11- 4 -2006.
4. Συμμετέχουμε στις πανεργατικές - πανυπαλληλικές διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά,. τη Δευτέρα, 1η Μάη.
5. Οργανώνουμε μαζί με το ΚΕΜΕΤΕ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις ΕΛΜΕ της χώρας. Η Συνδιάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί το 2ο 15νθήμερο του Ιούνη και θα ασχοληθεί με την εξειδίκευση και τον εμπλουτισμό των θέσεων της ΟΛΜΕ για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.