Σε πολλά Τμήματα καθυστερούν οι εκλογές προέδρων με τον νέο νόμο-πλαίσιο καθώς οι διοικήσεις φοβούνται επεισόδια
Φοιτητές σε ασκήσεις αυταρχισμού
Στο Πάντειο έκλεψαν και έκαψαν 12 κάλπες και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο κράτησαν «ομήρους» καθηγητές

Το κάψιμο της κάλπης έχει για τη χώρα μας βαρείς και απεχθείς συμβολισμούς. Αυτό δηλώνουν οι καθηγητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι ίδιοι ήταν μάρτυρες - όπως και ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα - δύο προκλητικών κρουσμάτων αυταρχισμού μέσα στα αυτοδιοικούμενα Ιδρύματα της χώρας. Στο Πάντειο ομάδες φοιτητών έκλεψαν και στη συνέχεια έκαψαν 12 κάλπες, προκειμένου να εμποδίσουν την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέλαβαν τμήμα του και κράτησαν περισσότερο από δύο ώρες «ομήρους» καθηγητές επειδή διαφώνησαν με την απόφασή τους να προχωρήσουν σε διαδικασίες αξιολόγησης. Μάλιστα, εκτός του αντιπρύτανη του Ιδρύματος κ. Ι. Κατσουλάκου κρατήθηκε και η διευθύντρια του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κυρία Ελένη Λούρη. Στο θέμα παρενέβη ήδη η Δικαιοσύνη και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Παν. Πούλιος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διεπράχθησαν ποινικά διωκόμενα αδικήματα στην περίπτωση των επεισοδίων στο Πάντειο.

--------------------------------------------------------------------------------

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έγινε πεδίο μάχης την εβδομάδα που πέρασε καθώς φοιτητές όχι μόνο κατέλαβαν ένα τμήμα του, αλλά και κράτησαν «ομήρους» καθηγητές για περισσότερο από δύο ώρες


--------------------------------------------------------------------------------

«Είναι ντροπή να γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων επεισοδίων» δήλωσε για τα έκτροπα ο υφυπουργός Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρος μιλώντας στο «Βήμα». Το υπουργείο Παιδείας σε πρώτη φάση σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση του προσωπικού φύλαξης των πανεπιστημίων.

Ο πρύτανης του Παντείου κ. Παν. Τσίρης αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στη Σύγκλητο του Ιδρύματος, η οποία θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα. «Θέλω να πιστεύω ότι δεν συμβεί ξανά κάτι τέτοιο» δήλωσε στο «Βήμα». «Η συγκεκριμένη διάταξη ήταν ένα κατεξοχήν δημοκρατικό μέτρο». Με τη νέα διάταξη έχει θεσπιστεί η καθολική ψηφοφορία των φοιτητών στις εκλογικές διαδικασίες χωρίς να αλλάξουν τα ποσοστά συμμετοχής τους στα εκλεκτορικά σώματα. Στο παρελθόν οι φοιτητές ψήφιζαν στις πρυτανικές εκλογές μέσω εκλεκτόρων των φοιτητικών παρατάξεων. Αυτό όμως έδινε τη δυνατότητα στους εκπροσώπους των παρατάξεων να προχωρούν σε προεκλογικά «παιχνίδια» με υποψήφια σχήματα και να αποκτούν ιδιαίτερη δύναμη μέσα στα πανεπιστήμια.

* Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται

«Σε μια Δημοκρατία οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και όταν υπάρχουν αντιρρήσεις πρέπει κανείς να προσπαθεί να τους βελτιώσει ή να τους αλλάξει» λέει ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση κ. Σπ. Αμούργης σημειώνοντας: «Πρώτα εφαρμόζεις έναν νόμο και μετά διαμαρτύρεσαι». Σε 72 Τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας άλλωστε έχουν ξεκινήσει ήδη διαδικασίες αξιολόγησης.

Στο Πάντειο τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας ξάφνιασαν. Ο Σύλλογος των Φοιτητών είχε λάβει απόφαση απλώς να απέχει από την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου αντιπρύτανη (ο πρώην αντιπρύτανης κ. Παν. Ρουμελιώτης είχε παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους). Τελικά ομάδες ακροαριστερών σχημάτων (κυρίως της παράταξης Εναλλακτικές Ανεξάρτητες Αριστερές Κινήσεις) που είχαν μειοψηφήσει στον Σύλλογο των Φοιτητών, αποφάσισαν να επιβάλουν την άποψή τους. Εισέβαλαν στον χώρο της ψηφοφορίας και ασκώντας λεκτική και σωματική βία απέσπασαν κάλπες και υλικό το οποίο στη συνέχεια κατέστρεψαν, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εκλογική διαδικασία. Η Νεολαία του Συνασπισμού και η Πανσπουδαστική (πρόσκειται στο ΚΚΕ) αντέδρασαν έντονα. «Τέτοιες πρακτικές είναι μακριά και έξω από τον αγώνα, τις μορφές και τα αιτήματα του Συλλόγου των Φοιτητών» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής. Για φαινόμενα «αντιδημοκρατικότητας και τραμπουκισμού» μίλησαν και εκπρόσωποι της φοιτητικής οργάνωσης της ΔΑΠ (πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία).

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πολλά Τμήματα της Αθήνας και της περιφέρειας καθυστερούν και οι εκλογές προέδρων, καθώς πρέπει να γίνουν με τον νέο νόμο και οι διοικήσεις τους φοβούνται επεισόδια από ομάδες φοιτητών. «Είναι απαράδεκτο αυτό που ζήσαμε» λέει ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Γ. Πραστάκος. «Οι καθηγητές πιέστηκαν υπό το καθεστώς βίας και εκβιασμού να αλλάξουν τη γνώμη τους και το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι η πρυτανεία δεν μπορεί να αντιδράσει με κανέναν τρόπο»...

* «Δικτατορία μειοψηφιών»

«Εγώ ανήκω σε μια γενιά που ήταν αντίπαλη με τη χούντα γιατί δεν μας άφηνε να ψηφίσουμε» λέει ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιάγκος Ανδρεάδης. Σημειώνει ωστόσο ότι «είναι από τα πλέον σημαντικά πράγματα όταν οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν εκλογές να έχουν το δικαίωμα να τις κάνουν», έστω κι αν ο ίδιος ανήκει «σε αυτούς που βλέπουν με πολλή δυσπιστία τα μέτρα που προτάθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας».

«Ενέργειες τέτοιου είδους υπονομεύουν κάθε έννοια πανεπιστημιακής κοινότητας, και καθιερώνουν τη "δικτατορία των μειοψηφιών", γεγονός που μόνο σε ενδοπανεπιστημιακές συγκρούσεις μπορεί να οδηγήσει» αναφέρουν από την πλευρά τους οι καθηγητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Οπως λένε πανεπιστημιακοί, ο μόνος τρόπος αντίδρασης σε τέτοια κρούσματα βανδαλισμού είναι να ενεργοποιηθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα και να περιφρουρήσει τα του οίκους της. «Εδώ δεν φοβόμασταν τη χούντα, θα φοβηθούμε τώρα, σε περίοδο δημοκρατίας, πέντε ακραίους νέους;» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θ. Βερέμης...

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ


Το ΒΗΜΑ, 09/12/2007 , Σελ.: A16
Κωδικός άρθρου: B15236A161
ID: 291190