ΚΙΝΗΣΗ
"ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"

Η ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΛΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ-ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗ >>
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ «Κ»ΚΕ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟ ’73 ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ >>
Παρέμβαση μέλους* της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης αντιπρόσωπου της Φυσικομαθηματικής Σχολής (Φ.Μ.Σ ) >>
Η κατάληψη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1973. Παρέμβαση μέλους* της τότε παράνομης οργάνωσης Κίνηση Ελλήνων Μαρξιστών Λενινιστών ( ΚΕΜΛ ) που συντόνισε την κατάληψη >>
Παρέμβαση από συμμετέχοντα *στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ιδρυτικό μέλος της Κίνησης >>
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε.Κ.Κ.Ε ) για τα γεγονότα της Ι6ης του Νοέμβρη, το αδιέξοδο του φασιστικού καθεστώτος και τη νέα φάση του λαϊκού μας κινήματος >>
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Α.Σ.Π.Ε)
Η Πανσπουδαστική Νο 8 με την οποία χαραστηρίζονται προβοκάτορες οι διαδηλωτές της Νομικής >>

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Α.Σ.Π.Ε)


ΤΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ Η ΒΑΡΒΑΡΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ Σ’ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ!

ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΝΕΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΖΥΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!

Η ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ !

ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΜΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΨΕΥΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΛΥΣΗ!

Συναγωνιστές,
Το αμερικανόδουλο φασιστικό καθεστώς αιματοκύλισε βάρβαρα για μέρες την Αθήνα. Δολοφόνησε άναντρα και τραυμάτισε εκατοντάδες αόπλους αγωνιστές και ξαπόλησε ένα κύμα τρομοκρατίας με τις μαζικές συλλήψεις και την επιβολή του στρατιωτικού νόμου, προσπαθώντας απεγνωσμένα μ' αυτό τον τρόπο ν' αναχαιτίσει τον αγώνα μας και να εξουδετερώσει, την επαναστατική κινητοποίηση ολόκληρου τού λαού μας. Ή εργαζομένη κι ολόκληρη ή σπουδάζουσα νεολαία, όλος ο ελληνικός λαός τράβηξαν με τον αγώνα τους τη μάσκα από την ψευτοδημοκρατία του Παπαδόπουλου κι αποκάλυψαν έτσι για μια ακόμα φορά, το απαίσιο πρόσωπο του φασισμού τον πραγματικό αντιλαϊκό χαραχτήρα αυτού του καθεστώτος, που για να διατηρήσει την κυριαρχία του ιμπεριαλισμού στη χώρα μας ενάντια στη θέληση και, πάνω .στην πλάτη του λαού , μας, ένα μόνο μέσο διαθέτει, τη φασιστική βία των τάνκς και των πολυβόλων.
Το τελεσίδικο ξεμασκάρεμα της "προεδρικής Δημοκρατίας ύστερα από τη βάρβαρη φασιστική επίθεση των τάνκς ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό κι ή οριστική πια χρεοκοπία της " ομαλοποίησης" και του εκδημοκρατισμού με αυτούς τους συγκεκριμένους φορείς της εξουσίας, τον αρχιφασίστα Παπαδόπουλο και τον τσαρλατάνο Μαρκεζίνη, ανάγκασαν το μεγάλο αφεντικό τους, τον κύριο εχθρό, δυνάστη και καταπιεστή του τόπου και του λαού μας, τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, σε μια νέα μανούβρα. Ό αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, αυτός που εκπαιδεύει, χρησιμοποιεί και πετάει στα σκουπίδια τις μαριονέτες του - τους κάθε φορά "σωτήρες της πατρίδος και' του έθνους "- βιάστηκε να φτιασιδώσει και πάλι τον ξεμασκαρεμένο του φασισμό. Πέταξε σα στυμμένη λεμονόκουπα τον αιματοβαμμένο αρχιδολοφόνο διχτάτορα Παπαδόπουλο και έστησε μ’ ένα νέο προσωπείο και με τα "νέα" όργανα του, Γκιζίκη κι Ανδρουτσόπουλο, το " νέο " του φασιστικό καθεστώς.
Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές με τούτη τη μανούβρα δεν έχουν άλλο στόχο από το να διατηρήσουν σ' αυτή την κρίσιμη για την κυριαρχία τους στιγμή, την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κερδίσουν χρόνο στα νέα αναγκαία παζαρέματα με' τους δυτικοευρωπαίους ιμπεριαλιστές και τους υπηρέτες τους. Δεν έχουν άλλο στόχο παρά ν' αποπροσανατολίσουν τον αγώνα μας και να εκτονώσουν την Οργή και το μίσος του λαού μας σκεπάζοντας όπως-όπως το αίμα που χύθηκε. Οι αμερικάνοι. Ιμπεριαλιστές δεν σκοπεύουν πουθενά άλλου παρά στο να προετοιμάσουν με τη βοήθεια των πραχτόρων τους και την ενεργητική υποστήριξη της πιο αντιδραστικής μερίδας των αστών πολιτικών - τους Ράλληδες και Σία - και των πατρόνων της, την νέα ψευτοδημοκρατική τους λύση.
Γελιόνται όμως οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και τα κάθε λογής τσιράκια τους. "Όπως με τον αγώνα ολόκληρου του λαού μας έπεσε ο παλιός διχτάτορας έτσι θα πέφτει και κάθε καινούργιος. Το αίμα των δολοφονημένων συναγωνιστών μας, το αίμα των αδερφών μας, το αίμα των παιδιών του λαού, οι αγώνες και οι θυσίες ολόκληρου του λαϊκού μας κινήματος δεν δικαιώνονται με ψευτοδημοκρατικές λύσεις, δεν δικαιώνονται με την Αντικατάσταση του ενός διχτάτορα μ' έναν άλλο. Ό αγώνας, του φοιτητικού κινήματος, ο αγώνας όλου του λαού μας είναι αγώνας για την ο ρ ι σ τ ι κ ή αποτίναξη του φασιστικού ζυγού και της κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού από τον τόπο μας, είναι αγώνας ενάντια σε' κάθε ψευτοδημοκρατική λύση, είναι αγώνας μέχρι την τελική ν ί κ η.

Συναγωνιστές,

Καταλάβαμε το Πολυτεχνείο βροντοφωνάζοντας έτσι την αντίθεσή μας με το φασιστικό καθεστώς και τ' αφεντικά του, δείχνοντας έτσι και σ' όλο το λαό μας το δρόμο της μαχητικής αγωνιστικής διεκδίκησης, το δρόμο της μαζικής πάλης. Μέσα στην καρδιά της Αθήνας ο σταθμός μας έσπασε το μονοπώλιο των φασιστικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και διαλάλησε την απόφαση μας να Αγωνιστούμε ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό. Το μήνυμα έφτασε παντού κι ακολούθησε όλη η Ελλάδα, οικοδομώντας στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα νέα προπύργια του αγώνα. 0 λαός της Αθήνας ξεχύθηκε στο κέντρο και στις γειτονιές, συμπαραστάθηκε, αγωνίστηκε, χίμηξε να καταλάβει τα δημόσια χτίρια σύμβολα της αστικής κρατικής βίας και καταπίεσης, συγκρούστηκε και πάλεψε ηρωικά ενάντια στις ορδές των πληρωμένων δολοφόνων της αστυνομίας και τους ασφαλίτες, πρόταξε τα στήθια του απέναντι στα τάνκς της αμερικανοκρατίας και του φασισμού και στα πυρά των μισθοφόρων τους»
Ό αγώνας μας στο Πολυτεχνείο και ή λαϊκή εξέγερση στις 16 του Νοέμβρη είναι μια μεγάλη, μια στρατηγικής σημασίας ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ολόκληρου του λαϊκού μας κινήματος.
Είναι ΝΙΚΗ - Γιατί οι λαϊκές μάζες συνειδητοποίησαν τη δύναμη τους, γιατί ο καθένας είδε πώς κι ο γείτονας, κι' ο συνάδελφος, κι' ο συμφοιτητής κι' ο διπλανός του, είδε πώς ολόκληρος ο ελληνικός λαός μάχεται χέρι-χέρι για να τσακίσει τον ίδιο εχθρό, το ντόπιο φασισμό και τα ξένα αφεντικά του.
Είναι ΝΙΚΗ - Γιατί ο λαός μας συνειδητοποίησε ακόμη πιο ξεκάθαρα το αδιέξοδο της αμερικανοκρατίας και του συστήματος της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης στην Ελλάδα, γιατί είδε για άλλη μία φορά τη σαπίλα και την ψευτιά κάθε "ομαλοποίησης ", Γιατί κατάλαβε ότι ή αστική τάξη, οι ιμπεριαλιστές-αφεντικά της και οι χούντες τους, δεν έχουν πραγματικά αλλά στηρίγματα περά από τις γι' αυτόν τον σκοπό δημιουργημένες "ειδικές "δυνάμεις τους, την αστυνομία και την Ασφάλεια, τους πραιτοριανούς του στρατού, και πάρα πέρα τους έκτους στόλους και το ΝΑΤΟ, γιατί ο λαός μας είδε κι ένιωσε για άλλη μια φορά ότι αυτό είναι το κράτος τους, δ "νόμος και ή τάξις" τους.
Είναι ΝΙΚΗ - Γιατί το ίδιο το γεγονός της κατάληψης, της μαζικής λαϊκής κινητοποίησης, το ίδιο το γεγονός της λαϊκής εξέγερσης, δείχνει, πώς ο λαός μας δεν θ' αφήσει να περάσει καμιά ψευτοδημοκρατική λύση και πώς θα γκρεμίσει κάθε "δημοκρατία"- μασκάρεμα που θα του φορτώσουν, γιατί δείχνει πώς ολόκληρος ο λαός μας είναι έτοιμος κι αποφασισμένος ν' αγωνιστεί για να επιβάλει τη δική του λύση.
Είναι ΝΙΚΗ - Γιατί δ λαός μας συνειδητοποίησε την άμεση ανάγκη της οργανωμένης πάλης, συνειδητοποίησε τον άμεσο στόχο του, να οικοδομήσει την αυτόνομη μαζική πολιτική του οργάνωση και την πρωτοπορία του, και γιατί τέλος κατάχτησε μέσα από την ίδια του την πράξη - κι ενάντια στις "ανθρωπιστικές "κλάψες των κάθε λογής ρεφορμιστών - πώς μόνο με την ένοπλη λαϊκή βία θα μπορέσει να συντρίψει την ένοπλη βία της φασιστικής κρατικής μηχανής της ξενόδουλης ελληνικής αστικής τάξης, των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.
Το γεγονός ότι ή λαϊκή εξέγερση, η κατάληψη του Πολυτεχνείου κι ο αγώνας ολόκληρης της εργαζόμενης
και της σπουδάζουσας νεολαίας πνίγηκαν στο αίμα, το γεγονός ότι το κίνημα έχασε αγωνιστές, μαχητές και πρωτοπόρους του αγώνα, ότι χάσαμε προσωρινά καταχτημένες μέσα από μακρόχρονη πορεία κι αγώνες νόμιμες και μισονομιμες μορφές μαζικής οργάνωσης, διεκδίκησης και πάλης, αποτελούν το περιεχόμενο της προσωρινής ταχτικής ήττας, το περιεχόμενο του χτυπήματος που δέχτηκε το κίνημα. "Όμως αύτη η προσωρινή ταχτική ήττα, το χτύπημα αυτό, όχι μόνο δεν μπορούν να σταματήσουν τους αγώνες μας, αλλά αντίθετα μας ατσαλώνουν ακόμα περισσότερο και, αξιοποιώντας την πείρα από τα λάθη -και τις ελλείψεις, μας προετοιμάζουν και μας εξοπλίζουν για τις μάχες που Έρχονται.

Συναγωνιστές,

Η κατάληψη του Πολυτεχνείου είναι ή κατάληξη μιας φάσης αγώνων του φοιτητικού κινήματος και μια καινούργια αφετηρία νέων αγώνων για ολόκληρο το λαϊκό μας κίνημα
Η κατάληψη του Πολυτεχνείου, σαν μορφή πάλης και σαν μέσο της πολιτικής έκφρασης του φοιτητικού κινήματος ενάντια στο ξενόδουλο φασιστικό καθεστώς, αποτελεί το αποκορύφωμα μιας ολόκληρης πορείας. Είναι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης των εμπειριών του φοιτητικού κινήματος μέσα από τους περσινούς και τους φετινούς μας αγώνες, μέσα από τον αδιάκοπο και επίπονο αγώνα για τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής συνειδητοποίησης της πλατιάς μάζας των φοιτητών, που καταχτήθηκε με την συνεχή κι επίμονη πάλη των συνεπών αγωνιστών, την οργανωμένη τους παρουσία και την αποφασιστική τους στάση, τόσο ενάντια στην απόπειρα της χούντας να περάσει με τις " εκλογές " της την " ομαλοποίηση " -τον εκφασισμό - στο Πανεπιστήμιο, αλλά κι ενάντια στους ρεφορμιστές και στους κάθε λογής οπορτουνιστές που συγκάλυπταν αυτή την προσπάθεια του φασιστικού καθεστώτος, αυτό το σχέδιο του Ιμπεριαλισμού. Αφορμή για την κατάληψη του Πολυτεχνείου ήταν τα μέτρα του Σιφναίου, που προσπαθούσαν πέρα από τον γενικό αποπροσανατολισμό και την μετατροπή του φοιτητικού κινήματος σε όργανο της αμερικανοκρατίας και του φασισμού ενάντια στα συμφέροντα του λαϊκού μας κινήματος, να μας αφαιρέσουν τις καταχτήσεις μας και να κατοχυρώσουν με τους "αριστούχους" και τους "δικαστικούς αντιπροσώπους" τη νοθεία στις εκλογές των Φοιτητικών Συλλόγων και να μας επιβάλουν έτσι την αποδοχή της φασιστικής νομιμότητας
Ή έντονη ιδεολογική πάλη για το χαραχτήρα και τους στόχους της κατάληψης και κύρια ή τεράστια λαϊκή κινητοποίηση και η δικιά μας μαζική κι ενεργητική συμμετοχή στον παλλαϊκό πια αγώνα, ανέβασαν .με άλματα την πολιτική μας συνείδηση και οδήγησαν το φοιτητικό κίνημα μέσα από την ίδια του την πράξη στο ξεπέρασμα της ηττοπάθειας, που καλλιεργεί και που σπέρνει ο ρεφορμισμός.
Οι ρεφορμιστές αντιτάχτηκαν αρχικά στην κατάληψη μη θέλοντας να δουν το ρολό που θα έπαιζε αυτή στην πολιτική συνειδητοποίηση και συσπείρωση όχι μόνο του φοιτητικού κινήματος, άλλα κι όλου του εργαζόμενο λαού μας, και προσπάθησαν να μας αποτρέψουν από τη μαχητική και δυναμική αυτή μορφή πάλης ενάντια στα σχέδια του ιμπεριαλισμού και των υποταχτικών του για τον παραπέρα εκφασισμό της Παιδείας και του τόπου μας. Στη θέση μας, πώς η κατάληψη αποτελεί την ανώτερη, την πολιτική έκφραση της συνείδησης που απόχτησε το φοιτητικό κίνημα με τους αγώνες του, συνείδηση που την μεταδίδει και σ' όλο το λαό κάνοντας το Πολυτεχνείο πόλο συσπείρωσης, αντιπαράθεταν τα μικροσυνδικαλιστικά τους τερτίπια και το "άκαιρο" της στιγμής, μένοντας έτσι και πάλι πίσω από τις μάζες, προβάλλοντας έτσι και πάλι, τη δική τους αθεράπευτη πολιτική μυωπία και δισταχτικότητα, για "ανωριμότητα" των μαζών. Κι επειδή οι ρεφορμιστές είναι κι αδίσταχτοι, οπορτουνιστές και πολιτικάντηδες, όταν η κατάληψη πραγματοποιήθηκε από τη φοιτητική μάζα ενάντια στη θέλησή τους, τα δίπλωσαν, την " υιοθέτησαν " και προσπάθησαν στη συνέχεια μ' 'όλα τα μέσα να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους για να περιορίσουν και να ευνουχίσουν τον πραγματικό πολιτικό. της χαραχτήρα και τον επαναστατικό προσανατολισμό της.
Σ' αύτη τους την προσπάθεια τους βοήθησε ή ύπαρξη ορισμένων απολιτικών κι αντεπαναστατικών συνθημάτων και κυρία τα αναρχικής προέλευσης " Κάτω το κράτος ", "Κάτω ή εξουσία"- (κι όχι "Κάτω το αστικό κράτος", "Κάτω ή αστική εξουσία"). Με πρόσχημα το χτύπημα αυτών των συνθημάτων και για να εξυπηρετήσουν και πάλι την ύπουλη ταχτική της συμμαχίας τους με' την αστική αντιπολίτευση, ξαπόλησαν μια γενική επίθεση για την εξάλειψη και κείνων των συνθημάτων που έκφραζαν τους πραγματικούς στόχους του λαού μας και προσπάθησαν να εξαφανίσουν και τα συνθήματα ""Έξω το ΝΑΤΟ " και "Λαοκρατία ",
Οι αστοί αντιπολιτευόμενοι, που σήμερα μετά την επιβολή του νέου φασιστικό, καθεστώτος έμειναν στην πλειοψηφία τους αδικημένοι από τ ή νέα μοιρασιά και βρίσκονται πάλι αναγκαστικά στη θέση της αντιπολίτευσης, έδειξαν τον αντιλαϊκό και αντιδραστικό χαραχτήρα της ιδεολογίας και της πολιτικής τους, έδειξαν γι άλλη μια φορά πόσο υποκριτικό και ψεύτικο είναι το " ενδιαφέρον " τους για την "αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας"- που δήθεν υπήρχε όταν δολοφονούσαν οι ίδιοι το λαό. Μόλις το Φοιτητικό κίνημα πέρασε σε ανώτερες μορφές πάλης, μόλις βρήκε το δρόμο του για την οργανική του ένταξη μέσα στο λαϊκό μας κίνημα, μόλις δηλαδή έπαψε να είναι ένα απλό μέσο για να ασκούν πίεση πάνω στη χούντα, προσπάθησαν να το μειώσουν, να παρουσιάσουν διαστρεβλωμένες τις θέσεις και το χαραχτήρα του κι ακόμα το "μάλωσαν "για τον "εξτρεμισμό " του. Το ότι στη συνέχεια έτρεξαν
καταϊδρωμένοι για να πάρουν δήθεν το μέρος μας, δεν είναι παρά μια ακόμη προσπάθεια καπηλείας του φοιτητικού κινήματος, δεν δείχνει τίποτ' άλλο παρά τον καιροσκοπισμό και την απομόνωση τους από το λαό.
Την απάντηση τόσο στους ρεφορμιστές όσο και στους αστούς πολιτικάντηδες την έδωσαν οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, εργάτες, αγρότες κι υπάλληλοι , τ η ν απάντηση τους την έδωσε με τις αγωνιστικέ του εκδηλώσεις όλος ο ελληνικός λαός, που είδε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου το δρόμο για τη δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, που διατράνωσε την απόφασή του να παλέψει για το δίκιο του, που μπήκε αποφασιστικά και μαχητικά ενωμένος στον αντιφασιστικό αντιιμπεριαλιστικό άγων α.' 'Από την πρώτη στιγμή το Πολυτεχνείο μετατράπηκε σε πόλο συσπείρωσης ολόκληρου του εργαζόμενου λαού. Το δημοκρατικό αντιφασιστικό αντιαμερικανικό φρόνημα του, δ ασίγαστος πόθος του για την αποτίναξη του φασιστικού ζυγού και της • ιμπεριαλιστικής εξάρτησης από τον τόπο μας, το' απέραντο μίσος του ενάντια στο ξενόδουλο καθεστώς της φασιστικής στρατιωτικής διχτατορίας κι ή αβάσταχτη οικονομική εξαθλίωση» οδήγησε τις αυθόρμητες κι ανοργάνωτες εκδηλώσεις στο να πάρουν τη' μορφή' της γενικής λαϊκής εξέγερσης ενάντια στο καθεστώς που επιβάλει την πείνα, την εκμετάλλευση και τον εξανδραποδισμό, με την απειλή του χαφιέ", του χωροφύλακα και των πολυβόλων.
Ή λαϊκή αγανάχτηση φιμωμένη και καταπιεσμένη εξήμισυ ολάκερα χρόνια, ξέσπασε αυθόρμητα κι εκρηχτικά, τραντάζοντας συθέμελα ολόκληρο το κράτος της φασιστικής κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού στη' χώρα μας. (Αύτη τη λαϊκή αγανάχτηση έκφραζαν και τα συνθήματα "Γενική Απεργία", "Τώρα ή ποτέ", "Απόψε πεθαίνει ο φασισμός", που όμως βάζοντας τυχοδιωχτικά το ζήτημα της κατάληψης της εξουσίας - με τις λαϊκές μάζες ανοργάνωτες, χωρίς την πρωτοπορία τους, χωρίς την αυτόνομη μαζική πολιτική και συνδικαλιστική τους οργάνωση, και με άοπλο το λαό στερούν έτσι αντικειμενικά το λαϊκό μας κίνημα από την προοπτική του). Οι φασίστες και τ' αφεντικά τους τώρα ξέρουν πώς οι μέρες τους είναι μετρημένες, πώς ο λαός μας μπορεί και είναι αποφασισμένος να συντρίψει την τυραννία, πώς το κίνημα θα θεριέψει, θα γίνει θάλασσα και θα τους πνίξε ι .
Συνάδελφοι, Συναγωνιστές.
Αυτά που καταχτήθηκαν, αλλά κι αυτά που χάθηκαν, μας βάζουν νέα καθήκοντα. Οι νίκες, αλλά και τα λάθη, οι επιτυχίες, άλλα και οι διαπιστωμένες μέσα στην πράξη και μέσα από τους αγώνες μας ανεπάρκειες
και ελλείψεις του κινήματος, μας βάζουν μπροστά σε νέες υποχρεώσεις.
Το συνεπές μαζικό και οργανωμένο φοιτητικό κίνημα πρέπει να γίνει ξανά κυματοθραύστης κάθε νέας προσπάθειας για τον παραπέρα εκφασισμό της παιδείας μας. Πρέπει, να γίνει αποφασιστικός συντελεστής στον αγώνα όλου του λαού μας για την απόκρουση των σχεδίων του ιμπεριαλισμού και την συντριβή της νέας του φασιστικής διχτατορίας, καθώς και κάθε ψευτοδημοκρατικής λύσης που θα προσπαθήσει να μας επιβάλει το συνεπές μαζικό ΚΑΙ οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, χτυπώντας συνειδητά το ρεφορμισμό και' τον κάθε είδους οπορτουνισμό, πρέπει να. προχωρήσει μπροστά και μαζί με την εργατιά κι ολόκληρο τον εργαζόμενο λαό μας, ν' αγωνιστεί για το οριστικό ξωπέταγμα του φασιστικού ζυγού και' της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας από τον τόπο μας, για μια παιδεία πραγματικά λεύτερη και δημοκρατική στην υπηρεσία του λαού.

Συναγωνιστές.

- Να συσπειρώσουμε γύρω μας όλους τους συνεπείς αγωνιστές, να μαζικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο το φοιτητικό κίνημα. Να στηριχτούμε στην παράνομη μαζική οργάνωση και' πάλη και ν' αναπτύξουμε μέσα απ' αυτήν
ακόμα περισσότερο όλες τις μορφές του διεκδικητικού και πολιτικού αγώνα. Να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά την περιφρούρηση μας από τις επιθέσεις του "φασιστικού καταπιεστικού μηχανισμού και να οικοδομήσουμε
συγκεκριμένα την αυτοάμυνα του κινήματος μας.
- Να συμβάλουμε κι εμείς σαν αγωνιστές του λαϊκού μας κινήματος στο. οργάνωνα του λαού μας. Να συμβάλουμε ενεργητικά στη συγκρότηση επιτροπών μέσα στο λαό, για το ψωμί και τη λευτεριά, να συμβάλουμε έτσι συγκεκριμένα. στο χτίσιμο του Ενιαίου "Αντιφασιστικού 'Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου ολόκληρου του λαού.'

Α.Α.Σ.Π.Ε. 27 του Νοέμβρη 1973